Main Content

Klopp má pred sebou veľké jubileum: Sir Alex Ferguson hovorí o jeho oddanosti a vášni

sobota, 21. január 2023 06:02 | Autor: TASR

Jurgen Klopp
Jurgen Klopp | zdroj: TASR

Nemeckého futbalového trénera Jürgena Kloppa čaká v sobotu jubilejný 1000. zápas v kariére. Jeho tím FC Liverpool nastúpi v domácom stretnutí anglickej Premier League proti Chelsea Londýn. Päťdesiatpäťročný Klopp označil svoj míľnik za šialený a poukázal na neľahké začiatky v druholigovom Mainzi. Hold vzdal koučovi "The Reds" aj legendárny Sir Alex Ferguson.

Nemecký kouč sa vo februári 2001 prvýkrát posadil na lavičku druholigového Mainzu, v ktorom ukončil hráčsku kariéru. Jeho tím sa v tom čase nachádzal v zostupovej zóne, po Kloppovom príchode sa však dokázal pozviechať a výhrou nad Duisburgom (1:0) naštartovala úspešná cesta za udržaním sa v súťaži. Kloppovi zverenci zvíťazili v šiestich zo siedmich duelov a vyhli sa pádu do tretej ligy. Bývalý kouč Dortmundu to označil za dôležitý kariérny moment.

"Ak by sme prehrali o jeden zápas viac, zostúpili by sme a nikto by si nepamätal päť víťazstiev. Išli by sme do tretej ligy a sľubná trénerská kariéra by sa skončila skôr, ako sa začala. Mal som šťastie, že sa to nestalo. Je to šialené číslo," uviedol Klopp, ktorý strávil v Mainzi sedem rokov a postúpil s ním do najvyššej súťaže. Následne sa presunul do Dortmundu a s Borussiou získal v Bundeslige dva tituly (2011, 2012) a zahral si v roku 2013 finále Ligy majstrov proti Bayernu Mníchov (1:2).

V októbri 2015 nahradil na Anfielde Brendana Rodgersa. "The Reds" následne v ročníku 2018/19 pod jeho vedením vyhrali Ligu majstrov, keď vo finále zdolali Tottenham Hotspur 2:0. V ďalšom ročníku 2019/20 dokázal Liverpool triumfovať aj v Premier League so ziskom 99 bodov a osemnásťbodovým náskokom pred druhým Manchestrom City.

"Nikdy som o týchto číslach neuvažoval a nikdy som si nemyslel, že budem trénovať tak dlho. Prešlo to však naozaj rýchlo. Problémy, ktoré som mal v začiatkoch kariéry sú úplne iné ako tie, ktoré mám dnes," dodal Klopp, ktorého percentuálna úspešnosť víťazstiev počas kariéry je na úrovni 53,9%.

Uznanie za pozoruhodnú kariéru si vyslúžil aj od legendárneho Sira Alexa Fergusona, bývalého trénera úhlavného rivala Manchestru United. "Jürgen je nepochybne jeden z najtalentovanejších trénerov vo svete futbalu. Oddanosť a vášeň, ktorú vkladá do zápasov, je inšpirujúca pre každého, kto túži po kariére futbalového trénera," povedal osemdesiatjedenročný Škót, podľa ktorého Kloppa čaká ešte dlhá kariéra: "Som si istý, že Jürgen bude pokračovať vo svojej úspešnej kariére a k tisícke zápasov, ktorú dosiahne tento víkend, pridá mnoho ďalších."

su lg