Main Content

Hašek opäť podporil Buffalo: Pomohol Ryanovi Millerovi do klubovej siene slávy

piatok, 20. január 2023 11:17 | Autor: TASR

Ryan Miller
Ryan Miller | zdroj: TASR

Bývalý hokejový brankár Ryan Miller sa v noci na piatok dočkal veľkej pocty. Jeho niekdajší klub Buffalo Sabres pred zápasom s New Yorkom Islanders vyvesil jeho číslo 30 pod strop arény KeyBank Center a štyridsaťdvaročného Američana uviedol do svojej siene slávy. Slávnostnú atmosféru ešte umocnilo, že Millera počas ceremónie pozdravil ďalší legendárny brankár Buffala Dominik Hašek.

Práve ten bol jeho vzor, keď v mládežníckych rokoch rozbiehal svoju kariéru, a Čechovi nakoniec zobral niekoľko z klubových rekordov Sabres. Momentálne vedie historické štatistiky v počte výhier (284), odchytaných zápasov (540), úspešných zákrokov (14.847) a víťazstiev v jednej sezóne (41 v ročníku 2009/10).

"Ryan, som poctený, že môžem byť súčasťou tvojho večera. Ako brankári vieme, čo tento post vyžaduje. Všetky oči sú upreté na teba. Som hrdý na históriu, ktorú sme obaja písali v tomto meste a pred týmito fanúšikmi," prihovoril sa Hašek z videa.

Buffalo si vybralo Millera v roku 1999 z 5. kola a celkovo 138. miesta draftu. Prvý nováčikovský kontrakt s klubom podpísal až o tri roky neskôr, no v sezóne 2002/03 už odchytal úvodných 15 duelov v NHL. Ďalšie dva ročníky strávil na farme Rochester Americans v AHL, ale potom sa už predral do pozície jednotky a v nej zostal ďalších deväť rokov. Počas nich sa z neho stala v klube legenda podobne ako bol Hašek.

"Bolo úžasné, že o mne povedal také milé slová, pretože presne tak som ja sledoval jeho kariéru," povedal Miller, ktorý nosil v juniorských rokoch dres s Hašekovým číslom 39 a až po príchode do Buffala presedlal na 30-tku: "Chcel som mať vlastný vzťah s fanúšikmi, vlastnú identitu. Je skvelé, že rozdielna cesta nás priviedla na to isté miesto."

Miller dvakrát priviedol Buffalo do finále Východnej konferencie, no jeho klub v oboch prípadoch (2005/06, 2006/07) prehral. V sezóne 2009/10 získal Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára súťaže a na zimnej olympiáde vo Vancouveri doviedol USA k strieborným medailám. Zároveň sa dostal aj do All Star tímu a vyhlásili ho za najlepšieho brankára i najužitočnejšieho hráča turnaja. V roku 2014 odišiel z Buffala na koniec sezóny do St. Louis Blues a v nasledujúcej už hral za Vancouver Canucks. Posledné štyri roky kariéry, ktorú ukončil v roku 2021, strávil v Anaheime Ducks.

Počas 18 sezón v profilige odchytal dokopy 796 duelov základnej časti s priemerom 2,64 inkasovaných gólov a 91,4% úspešnosťou zákrokov. V 57 zápasoch play off mal priemer 2,52 gólov a 91,3% úspešnosť. Na konte má 391 víťazstiev, čo ho radí na druhé miesto medzi americkými brankármi a štrnáste celkovo.

"Miloval som čas strávený v Buffale a som rád, že si ho užívali aj fanúšikovia. Milujem Buffalo a chcel by som tu byť častejšie," povedal. "Bol základný kameň tímu. Mali sme v bránke Ryana Millera a tak som v každom zápase vedel, že môžeme vyhrať," povedal niekdajší útočník Sabres Thomas Vanek, ktorý sa predstavil na slávnosti spolu s ďalšími bývalými hráčmi klubu.

Millera potešili aj tí súčasní, keďže Islanders zdolali 3:2 po predĺžení. V jeho dvanástej sekunde rozhodol po brejku Dylan Cozens, ktorému prihral po výške Rasmus Dahlin.