Main Content

Kde sú hráči Galácticos teraz (I. časť): David Beckham + VIDEO

utorok, 28. február 2012 11:52 | Autor: Erik Tejedi

Kde sú hráči Galácticos teraz (I. časť): David Beckham + VIDEO
Kde sú hráči Galácticos teraz (I. časť): David Beckham + VIDEO | zdroj: Erik Cesc pre Sport7.sk, foto SITA

Fanúšikovia, ktorí sledujú futbal dlhšie si určite spomenú na éru Galácticos. Bolo to obdobie slávneho Realu Madrid, v časoch keď za nich hrávali hráči ako David Beckham, Luis Figo, Zinédine Zidane, Michael Owen či Brazílčan Ronaldo. V našej novej rubrike vám objasníme, kde sú hráči slávnej éry teraz. Dnes sme sa zamerali na Davida Beckhama.

David Beckham

Jeden z najslávnejších futbalistov tejto planéty, David Beckham, prišiel do kádru "Los Blancos” v lete 2003 za 35 miliónov eur. Príchod hviezdy Manchestru United ocenili aj fanúšikovia "Merengues", alebo ak chcete "Madridstas", desiatky tisíc z nich sa prišli pozrieť priamo na predstavovanie novej posily.

Beckhamov štart v tíme však nebol oslnivý a  po pretĺkaní sa prvou sezónou si vedenie klubu, na čele ktorého stál Florentino Peréz (súčasný prezident, medzitým sa prezident menil štyrikrát), uvedomilo, že Beckham až takou výraznou posilou zrejme nebude. V ďalšej sezóne, 2004-05, hráči Realu Madrid na „Ronaldinhovu“ Barcelonu opäť nemali a vedenie klubu už nad slávnym Angličanom pomaly lámalo palicu. Vo svojej druhej sezóne na Estádio Santágo Bernábeu odohral vo všetkých súťažiach 38 zápasov, v ktorých nehral nijako oslnivo. Hovorí o tom aj štatistika, ktorú v tom roku vytvoril (38 zápasov, 4 góly, 5 asistencií). Sezónu 2005-06 fanúšikovia "Bieleho baletu" všeobecne považujú za tú najvydarenejšiu, počas obdobia Davida Beckhama. Pusinky síce opäť skončili na neslávnej druhej priečke, za odvekým rivalom z Katalánska, no i napriek tomu bolo vidieť, že Angličan sa uberá správnym smerom a to aj vďaka svojím novým spoluhráčom (Ramos, Robinho, Baptista, Cassano atď.), za ktorých vedenie Realu vysolilo 96 miliónov eur. V tejto sezóne zaznamenal 5 gólov. No Beckhama Madridčania nekupovali pre góly, ale pre jeho skvelú kopaciu techniku a asistencie, ktoré sú vo futbale tak dôležité. Tých ofenzívny záložník zaznamenal hneď 12, čím si vyslúžil pevné miesto v základnej zostave a aj v srdciach fanúšikov.

VIDEO: Pamätné góly Davida Beckhama z priamych kopov

Real Madrid však skončil opäť bez trofeje a ďalší neúspech nútil vedenie kráľovského tímu kúpiť nové tváre, tento krát za rovných 100 miliónov. To, že do tímu prišli ďalšie posily už klub pocítil, lebo aj vďaka nim mohli konečne začať v hlavnom meste oslavy. Mužstvo vyhralo La ligu pred Villarealom a treťou Barcelonou. Keď Beckham so svojím klubom oslavoval titul, ešte netušil, že to bola jeho posledná sezóna v madridskom drese. Ten Angličan vymenil za tiež biely dres amerického Los Angeles Galaxy, v ktorom pôsobí dodnes. Medzitým si zahral aj vv drese "Rossoneri", teda v drese AC Miláno, v ktorom sa mu počas hosťovania veľmi nedarilo. V talianskej metropole odohral len 20 zápasov, počas ktorých strelil 2 góly a na päť prihral. David sa po roku vrátil späť do LA no vedenie ho potom poslalo otočkou späť na San Siro. V ďalšej sezóne, 2009-10, Beckham odohral 20 zápasov, počas ktorých zaznamenal len jednu asistenciu, čo bolo na hráča jeho kvalít mizerne málo.

Fanúšikovia tohto hráča a Albiónu si určite pamätajú na smolnú sezónu 2009/2010, v ktorej sa Beckham vážne zranil pred svetovým šampionátom (achilovka), ktorý mal byť jeho rozlúčkou v reprezentácií. Beckham napokon cestoval s Angličanmi aspoň ako člen výpravy, údajne v úlohe Capellovho poradcu, no ani jeho “služby” Angličanom nepomohli k postupu cez osemfinále. Od tej doby sa ikona anglického futbalu stále nezmierila s tým, že si za Anglicko už nezahrá a momentálne verí, že sa jeho meno objaví aspoň na súpiske Veľkej Británie počas letnej Olympiády v Londýne.

Najslávnejšie obdobie Beckhama je spojené s Manchestrom United. Pozrite si jeho góly za Červených Diablov.

36-ročný stredopoliar, ktorý zažil najvydarenejšiu časť svojej kariéry pod krídlami Alexa Fergusona v Manchestri United, naposledy uprednostnil prianie rodiny zostať v Los Angeles pred tým, aby ešte raz okúsil špičkovú ligu. Počas zimy mal totiž veľmi blízko k prestupu do Paris Saint Germain, ktorý momentálne buduje mimoriadne silné mužstvo. Beckham týmto rozhodnutím, ktoré zrejme do výraznej miery ovplyvnila hlavne jeho nemenej slávna manželka, bývala speváčka skupiny Spice Girls Victoria Beckham, sa zrejme definitívne odpísal zo zoznamu kandidátov na miesto do anglickej reprezentácie.