Main Content

Vo veku 71 rokov zomrel vo štvrtok bývalý slovenský cyklista Anton Tkáč

štvrtok, 22. december 2022 20:27 | Autor: TASR

Sviečka - ilustračné
Sviečka - ilustračné | zdroj: Pixabay.com

Vo veku 71 rokov zomrel vo štvrtok bývalý slovenský cyklista Anton Tkáč. V drese Československa sa stal olympijským šampiónom, keď v Montreale 1976 triumfoval v šprinte v dráhovej cyklistike. V rovnakej disciplíne sa stal v rokoch 1974 a 1978 aj majstrom sveta. V rokoch 2001-2011 pracoval ako prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC). Informáciu zverejnil Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) na svojej oficiálnej stránke.

Tkáč štartoval pod piatimi kruhmi trikrát. Okrem Montrealu aj v Mníchove 1972 a v Moskve 1980, kde pri obhajobe zlata v šprinte skončil tesne pod stupňami víťazov na 4. mieste. Pri svojom triumfe v Kanade zdolal vo finále Daniela Morelona z Francúzska 2:1 na jazdy. "Je to najkrajšia spomienka. Cieľom každého športovca je vyhrať na MS a niektorí majú aj to šťastie, že vyhrajú na olympijských hrách. Je to veľmi dobrý pocit a vtedy človek vidí, že tá námaha stála za to. S Morelonom sme boli veľmi dobrí priatelia, pretože sme sa celý rok stretávali na Veľkých cenách. Tie naše stretnutia boli vždy také, že raz vyhral on a raz som vyhral ja. V Montreale som sa dostal do veľmi dobrej formy a on aj vtedy priznal, že keby bol aj v životnej forme, tak by ma nezdolal. Ten rok som nemal žiadne zranenie, žiadnu chorobu, všetko išlo ako hodinky a mal som takú výkonnosť, že som si niekedy myslel, že mám krídla," uviedol v dávnejšom rozhovore pre TASR Tkáč.

Na svetových šampionátoch triumfoval taktiež v Montreale (1974) a aj v Mníchove (1978). Z podujatia si priviezol aj bronz, keď ako 19-ročný obsadil 3. priečku na pevnom kilometri na MS v Leicesteri 1970.

Tkáč ihneď po olympiáde v Moskve presedlal na dráhu trénera. "Viedol som družstvo šprintérov. Dosiahol som s nimi niekoľko titulov majstrov sveta a dve bronzové medaily na olympiáde. Mal som to šťastie, že s väčšinou tých chlapcov som aj pretekal. Zo dňa na deň som zosadol z bicykla a bol som ich trénerom," zaspomínal si.

Počas jeho kariéry ho dvakrát vyhlásili Športovcom roka v Československu a to v rokoch 1976 a 1978. V ankete o najúspešnejšieho slovenského športovca 20. storočia obsadil v roku 2000 druhé miesto za krasokorčuliarom Ondrejom Nepelom. Tkáč mal dlhšiu dobu zdravotné problémy, tento rok podstúpil operáciu srdca, no podľa SOŠV sa jeho stav aj naďalej komplikoval.