Main Content

Lionel Messi je najlepším futbalistom v histórii (Komentár)

pondelok, 19. december 2022 21:00 | Autor: Jakub Vaverka

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Po finále majstrovstiev sveta 2022 v Katare už nemôže nikto pochybovať o tom, že Lionel Messi je najlepším futbalistom v histórii.

Komentár Jakuba Vaverku

Argentína vyhrala vo finále MS 2022 nad Francúzskom po penaltovom rozstrele a po 36 rokoch sa vrátila na futbalový trón. Albicelestes síce proti Les Bleus stratili dvojgólové vedenie a následne aj náskok v predĺžení, ale napokon ukázali pri kopoch z bieleho bodu pevnejšie nervy ako dovtedajší obhajcovia titulu. Režisérom ich úspechu je Lionel Messi, pre ktorého to bol na záverečnom šampionáte už 26. zápas. Nikto v histórii ich na tomto najvyššom fóre neodohral viac, čo samo o sebe hovorí jasnou rečou.

Messi sa stal najlepším hráčom katarského turnaja, i keď treba objektívne napísať, že Francúz Kylian Mbappé mu sekundoval viac než zdatne. Kapitán Argentíny v 35 rokoch získal trofej, na ktorú čakal, a o ktorej sníval, celú kariéru. Po sklamaní z finále MS 2014 v Brazílii, keď Argentínčania prehrali s Nemeckom 0:1 po predĺžení, to v momentoch vyzeralo, že futbalový Messiáš sa ďalšej príležitosti nedočká. Dočkal, po ôsmich rokoch, a využil ju spolu so svojimi spoluhráčmi úžasným spôsobom. Finálový duel v Katare bol pravdepodobne najlepším futbalovým zápasom, aký sme kedy videli. Mal totiž všetko.

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Hráč prezývaný La Pulga (Blcha) niekoľkokrát vyhral španielsku ligu, Ligu majstrov, pohárové súťaže na národnej či európskej úrovni, sedemkrát Zlatú loptu, minuloročné Copa América s Argentínou a treraz už aj vytúžené majstrovstvá sveta. Messi je fenomém, v počte zápasov,  gólov a aj v počte asistencií. Práve prvenstvo zo svetového šampionátu mu ale chýbalo v zbierke a bolo dôvodom, prečo ho niektorí v historických tabuľkách radili až za legendy ako Pelé či Diego Maradona.

Pelé bol fantastický, Diego Maradona bol ikonický, Cristiano Ronaldo bol a stále je skvelý. Lionel Messi ale čnie nad všetkými a počas uplynulých týždňov to opakovane potvrdzoval. Po MS 2022 v Katare už ani jeho najväčší neprajníci nemôžu pochybovať, že je najlepším hráčom futbalovej histórie. On ním totiž skutočne je. Nehovoriac o tom, že je to človek, ktorý žije usporiadaným životom, má úžasnú rodinu a iba márne by ste ho hľadali zapleteného v škandáloch. Geniálny hráč na ihrisku a vzor pre mladú generáciu v súkromí.

Argentína
Argentína | zdroj: TASR

Nie je prekvapením, že mu triumf z MS priali ľudia po celom svete. Messi pobláznil aj osoby, ktoré futbal nesledujú. Každý bol zvedavý na to, či to tento rodák z mesta Rosario napokon dokáže alebo nie. On to dokázal a môže byť motivácou pre nás všetkých, šťastné konce nemusia existovať iba v rozprávkach a na filmovom plátne. Nevzdal sa ani po náročných reprezentačných porážkach a sklamaniach. Teraz sám povedal, že chce pokračovať ďalej, chce obliecť dres Argentíny ako svetový šampión.

Zrejme až po konci jeho aktívnej kariéry si uvedomíme, aký veľký hráč to bol. Nová generácia s Haalandom či Mbappém vyzerá sľubne, ale hráč ako Lionel Messi tu nikdy predtým nebol, nie je a pravdepodobne v období našich životov ani nebude. Preto si užite, kým zavesí kopačky na klinec. A nebuďte prekvapení, ak v roku 2023 získa ôsmu Zlatú loptu, čím pokorí sebou stanovený rekord.