Main Content

Videli sme najlepšie finále MS vo futbale v histórii?

pondelok, 19. december 2022 13:49 | Autor: TASR

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Po futbalových MS v Katare sa o súboji Argentíny s Francúzskom hovorí ako najlepšom a najnapínavejšom finálovom zápase v histórii. Štyri góly v riadnom hracom čase, dva v predĺžení a vyvrcholenie v jedenástkovom rozstrele nadchli fanúšikov, médiá aj futbalové osobnosti. "Najlepšie finále všetkých čias," uviedol britský denník The Sun.

Duel sa spočiatku vyvíjal priaznivo pre Argentínu. Lionel Messi v 23. minúte bez problémov premenil pokutový kop a keď o 13 minút na to Angel Di Maria po rýchlom protiútoku zvýšil na 2:0, vyzeralo to na hladký triumf Juhoameričanov. Zvlášť, keď Francúzi v prvom polčase nevyprodukovali ani jednu strelu na bránu. Zápas však postupne gradoval, zverenci trénera Didiera Deschampsa zvýšili ofenzívnu aktivitu a v 80. minúte naštrbili argentínske ambície. Kylian Mbappe najskôr premenil penaltu a následne volejom z protiútoku vyrovnal. Lionel Messi v predĺžení dorazil odrazenú loptu za brankára Huga Llorisa, no ani stav 3:2 nevydržal. Hlavný rozhodca Szymon Marciniak odpískal aj tretí pokutový kop v zápase, ktorým Mbappe vyrovnal na 3:3 a dokonal hetrik. Rozuzlenie nevídanej drámy priniesol až záverečný rozstrel. Messi a Mbappe bez problémov uspeli v prvej sérii, no zaváhania Francúzov Kingsleyho Comana a Aureliena Tchouameniho znamenali pri stopercentnej argentínskej úspešnosti (4/4) prehru obhajcu titulu.

Messi vo finále trikrát prekonal francúzskeho brankára a od špecializovaného portálu sofascore dostal hodnotenie 9,2. Mbappe, autor hetriku, ku ktorému pridal aj úspešný pokus v rozstrele, mal známku 8,5. "Najlepší futbalový zápas, aký tu kedy bol," nešetril nadšením The Sun. "Najlepšie finále, aké si pamätám," poznamenal v štúdiu iSport český futbalový tréner Jaroslav Hřebík. Viaceré osobnosti sa pred finále vyjadrili, že titul prajú Messimu, ktorému zlato z MS chýbalo v bohatej zbierke úspechov. Počas zápasu to viackrát vyzeralo, akoby mu svetové prvenstvo nebolo súdené, no napokon naň dosiahol. "Spravodlivý Boh dal Messimu trofej, ktorú si zaslúži," napísal argentínsky denník Clarín.

Tréner Argentíny Lionel Scaloni priviedol svoj tím k titulu na Copa America, no vedel, že jeho misia pri reprezentačnom kormidle sa bude hodnotiť podľa umiestenia na MS. "Ukázali sme, že máme silný tím bojovníkov, ktorí sa nevzdali, ani keď inkasovali dva góly v krátkom čase. Vždy som vedel, že títo hráči hrajú pre svoj ľud, pre fanúšikov Argentíny. Všetci ťahali za jeden koniec povrazu a to platí pre celú krajinu. Tento úspech si všetci veľmi vážime, pretože vieme, aká ťažká bola cesta k nemu," povedal Scaloni. Po finále sa najviac skloňovalo meno lídra argentínskeho tímu Lionela Messiho, no významný podiel na triumfe mal aj brankár Emiliano Martinez. Ten inkasoval v rozstrele iba dva góly zo štyroch striel a už prvou úspešnou penaltou proti Comanovi nasmeroval tím k víťazstvu. "Celý čas z neho išla pozitívna energia. Pred rozstrelom povedal spoluhráčom, že Francúzom určite chytí nejakú strelu. My sme mali veľa hráčov, ktorí boli pripravení a odhodlaní ísť kopať jedenástky a vziať zodpovednosť na seba," prezradil Scaloni.