Main Content

Finále sa blíži: Argentína aj Francúzsko hrajú o veľa

piatok, 16. december 2022 13:40 | Autor: TASR

Argentína
Argentína | zdroj: TASR

Argentínski futbalisti získali vlani prvý juhoamerický titul od roku 1993 a na MS v Katare môžu ukončiť ešte dlhší pôst. Vo finálovom zápase v Lusaile si v nedeľu o 16.00 SEČ zmerajú sily s Francúzmi. "Les Bleus" sa môžu stať prvým tímom od roku 1962, ktorý obháji titul majstra sveta, pred 60 rokmi to dokázali Brazílčania.

Tímy odohrali v celej histórii MS tri vzájomné zápasy, no vo finále sa stretnú premiérovo. Lepšiu bilanciu majú Argentínčania, ktorí zdolali európskeho súpera na MS 1930 (1:0) a o 48 rokov neskôr zvíťazili 2:1. Z najčerstvejšieho vzájomného súboja však majú lepšie spomienky Francúzi. Argentínu vyradili v osemfinále na predchádzajúcich MS v Rusku (4:3), na ktorých ktorých získali druhý titul v histórii. Obhajoba sa okrem Brazílie podarila doposiaľ len Talianom v roku 1938.

Argentínčania boli naposledy majstri sveta v roku 1986 pod vedením kapitána Diega Maradonu. V nedeľu sa legendárneho krajana pokúsi napodobniť Lionel Messi, ktorému chýba v zbierke významných trofejí už len tá zo svetového šampionátu. S "La Albiceleste" o ňu už bojoval v roku 2014, keď jeho tím podľahol vo finále Nemecku 0:1 po predĺžení.

"Cítime niečo výnimočné vždy, keď ho vidíme hrať. Je na ňom niečo unikátne a ľudí to priťahuje. Máme šťastie a privilégium, že si oblieka práve náš dres," citovala agentúra AP argentínskeho trénera Lionela Scaloniho. Tridsaťpäťročný útočník patrí spolu s Maradonom k dvom najväčším hviezdam v argentínskej futbalovej histórii. Vo svojom tíme však už nezastáva len pozíciu kanoniera, okrem piatich gólov sa v Katare blysol aj tromi asistenciami. A práve vďaka nim vedie tabuľku produktivity MS 2022 pred Francúzom Kylianom Mbappem. Ten zaznamenal taktiež päť presných zásahov a má o asistenciu menej, no v nedeľu sa môže stať najmladším dvojnásobným majstrom po Brazílčanovi Pelém.

Tréner "Les Bleus" Didier Deschamps má zas šancu napodobniť Vittoria Pozza, jediného trénera s dvoma majstrovskými titulmi v rade (1934, 1398). "Na mne až tak nezáleží, najdôležitejší je tím," uviedol Deschamps, ktorý bol pri oboch tituloch svojej krajiny na svetovom šampionáte. V roku 1998 viedol národný tím ako kapitán. "Som hrdý, že sme vo finále. Viem a vedia to všetci, že máme šancu získať ďalší titul," netajil ambície 54-ročný kormidelník. Svoje mužstvo dostal do finále napriek početným zraneniam, s ktorými sa musel vyrovnať krátko pred turnajom. Do nominácie dodatočne zaradil aj mladých hráčov bez štartu v kvalifikácii na prebiehajúce MS. Z týchto posíl sa blysli napríklad stopér Ibrahima Konate, či útočník Randal Kolo Muani, ktorý spečatil semifinálové víťazstvo 2:0 nad Marokom. Gól vsietil ako striedajúci hráč pri svojom prvom dotyku s loptou.

"Áno, nemajú veľa skúseností na reprezentačnej úrovni. Ale čo sa týka potenciálu, majú všetko," povedal k mladším zverencom Deschamps. Učiť sa môžu od niekoľkých skúsených hráčov vrátane Antoina Griezmanna, ktorý je kľúčovou súčasťou národného tímu. Okrem tvorby hry ukázal aj schopnosť odoberania lôpt hlboko na vlastnej polovici a podľa niektorých odborníkov patrí k najlepším hráčom celého šampionátu.

Francúzi postúpili do finále na štyroch z predchádzajúcich siedmich majstrovstiev sveta. Okrem víťazných rokov bojovali o titul aj v roku 2006, keď podľahli Taliansku 3:5 v jedenástkovom rozstrele po remíze 1:1 v riadnom hracom čase a predĺžení. Podobnú formu ukázali od prvých MS v roku 1930 len Brazílčania. "Kanárici" absolvovali v rozmedzí rokov 1950-1970 štyri zo šiestich finále a trikrát získali titul (1958, 1962, 1970).

 

Nedeľa, 18. decembra, 16.00 (SEČ)

Štadión Lusail Iconic (mesto Lusail)

Finále:

Argentína - Francúzsko, rozhodujú: Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.)

 

Predpokladané zostavy:

Argentína: Martinez – Molina, Romero, Otamendi, Acuna – De Paul, Fernandez, Mac Allister – Di Maria, Messi, Alvarez

Francúzsko: Lloris – Kounde, Varane, Upamecano, Hernandez – Tchouameni, Rabiot – Dembele, Griezmann, Mbappe – Giroud