Main Content

Argentína je po 8 rokoch vo finále MS: Messi predviedol výkon z inej planéty

utorok, 13. december 2022 22:08 | Autor: TASR

Lionel Messi a Julian Alvarez
Lionel Messi a Julian Alvarez | zdroj: TASR

Futbalisti Argentíny sa stali prvými finalistami MS v Katare. V utorňajšom semifinálovom zápase zvíťazili nad Chorvátskom 3:0 po góloch Lionela Messiho z 11 m a dvoch zásahoch Juliana Alvareza. Ich finálový súper vzíde z druhej semifinálovej dvojice Francúzsko - Maroko, ktorú čaká vzájomný zápas v stredu od 20.00 SEČ.

Pre Argentínu je to šiesty postup do finále, z doterajších piatich vyťažila dva majstrovské tituly. Jej kapitán Messi nastúpil na svoj 25. zápas na MS, čím vyrovnal 24-ročný rekord Nemca Lothara Matthäusa. Štartom vo finále vytvorí nové maximum. Proti Chorvátsku strelil svoj 11. gól na svetovom šampionáte, čím sa osamostatnil na čele najlepších argentínskych strelcov na MS. Šampionát v Katare je jeho piaty v kariére, strelil na ňom už päť gólov.

Argentína vykročila za postupom vydarenou druhou polovicou úvodného polčasu. V 34. minúte Messi gólom z penalty otvoril skóre a o päť minút Julian Alvarez zakončil efektnú individuálnu akciu. Táto dvojica sa v 69. minúte postarala aj o tretí gól svojho tímu, keď Messi po prieniku vytvoril pozíciu pre Alvareza.

Semifinále:

Argentína - Chorvátsko 3:0 (2:0)

Góly: 34. Messi (11 m), 39. a 69. Alvarez. Rozhodovali: Orsato - Carbone, Giallatini (všetci Tal.), ŽK: Romero, Otamendi - Livakovič, Kovačič, 88.966 divákov.

Argentína: E. Martinez – Molina (86. Foyth), Romero, Otamendi, Tagliafico - De Paul (74. Palacios), Paredes (62. Martinez), Fernandez, Mac Allister (86. Correa) – Messi, Alvarez (74. Dybala)

Chorvátsko: Livakovič – Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa (46. Oršič) – Brozovič (50. Petkovič) - Kovačič, Modrič (81. Majer) – Pašalič (46. Vlašič), Kramarič (72. Livaja), Perišič

Prvý polčas vyznel gólovo pre Argentínu 2:0, no Chorváti jej boli v úvodnej polhodine vyrovnaný súper. Viackrát sa pokúšali o ofenzívne akcie, ktoré však neviedli k výraznej gólovej príležitosti. Taká sa nezrodila ani v 28. minúte, keď Modričov priamy kop obrana Argentíny dokázala odvrátiť. Zápas sa začal lámať od 32. minúty. V nej argentínsky útočník Alvarez dostal loptu za obranu, brankár Livakovič ho fauloval a Messi z pokutového kopu otvoril skóre.

Livakovič síce vystihol smer jeho strely, ale tá bola príliš prudká a presne umiestnená - 1:0. Messi potom v 39. minúte v stredovom kruhu posunul loptu Alvarezovi a ten sa postaral o jeden z najkrajších gólov šampionátu. Postupoval sám až k chorvátskemu brankárovi, aj so šťastím sa zbavil brániacich Lovrena a Sosu a zblízka upravil na 2:0. Argentína mala hru pod kontrolou a ešte do prestávky mohol jej náskok navýšiť Mac Allister, no hlavou neprekonal pohotového Livakoviča.

V 58. minúte si Messi vymenil loptu s Fernandezom, dostal sa až pred Livakoviča, ale ten zmaril jeho šancu. O päť minút bolo rušno pred brankárom Argentíny Martinezom po Lovrenovom zakončení, ale Chorváti nedosiahli kontaktný gól. Dvojgólový náskok dal Argentíne sebaistotu a jej hráči sa v druhom polčase prezentovali taktickým výkonom.

Vyhli sa chybám, nehrnuli sa do riskantnej ofenzívy a čakali na chyby. V 69. minúte Argentína opäť ťažila zo šikovnosti Messiho, ktorý si v akcii na pravom krídle nenechal vziať loptu Gvardiolom, dostal sa do šestnástky a spätnou prihrávkou pripravil pozíciu pre Alvareza - 3:0. Tento gól definitívne zlomil odpor Chorvátov, ktorí už v záverečnej dvadsaťminútovke nedokázali vyvinúť ofenzívny tlak a naštrbiť sebavedomú hru súpera.