Main Content

Ricardo Kaká - preceňovaný i podceňovaný hráč zároveň

sobota, 25. február 2012 14:44 | Autor: Erik Tejedi

Ricardo Kaká - preceňovaný i podceňovaný hráč zároveň
Ricardo Kaká - preceňovaný i podceňovaný hráč zároveň | zdroj: Erik

Ricardo Izecson dos Santos Leite. Väčšina z nás nemá ani potuchy o kom hovoríme. No keď poviete jeho prezývku, Kaká, okamžite vám svitne. Napadne vás sympatický Brazílčan z predmestia Brazílie, ktorý nás už vyše desať rokov okúzľuje svojimi prihrávkami a gólmi.

O Kaká je dobré vedieť, že je aj najlepším hráčom sveta za rok 2007. Kaká je však tiež považovaný za jedného z najpreceňovanejších hráčov súčasnosti, a to aj vďaka tomu, že "Los Blancos" vyhodilo do luftu 68 miliónov eur na to, aby teraz zväčša zohrieval lavičku po boku Gonzála Higuaína a mnohých iných.

 Ak sa pýtate prečo rodákovi z Brazílie hovoria Kaká, tu je odpoveď. Jeho mladší brat Diego nevedel ako malý vysloviť Kakovo krstné meno, Ricardo, a preto mu začal hovoriť kaká. Nikto nevie prečo, no dôležité je to, že Ricardo dnes túto prezývku hrdo nosí na drese, či už v "Bielom balete", alebo v brazílskej reprezentácií.

Kaká sa narodil 22. apríla 1982 v bohatej rodine, ktorá sa mala vždy dobre. Je to samozrejme výnimka, keďže drvivá väčšina slávnych brazílskych futbalistov sa narodilo v chudobných pomeroch, v ktorých boli radi, že majú aspoň čo jesť. Zaujímavé je aj to, že Ricardovi rodičia dbali na jeho slušnosť tak prísne, že sme doteraz ani raz nepočuli o jeho čo i jedinom spore s protihráčmi alebo médiami.

V roku 2001 ho povolali do prvého tímu Sao Paulo, s ktorým vyhral veľké množstvo individuálnych a aj klubových ocenení. Vďaka tomu ho vtedajší brazílsky tréner vzal na Majstrovstvá sveta 2002 do Japonska. Za Kanárikov odohral síce len necelých 30 minút, ale i tak mal svoj podiel na výhre titulu majstrov sveta.

Hneď po návrate do Sao Paula si ho  začali intenzívne všímať skauti milánskeho AC a v roku 2003 dostalo zaňho Sao Paulo ponuku v hodnote 9 miliónov eur. Na San Sire hneď v prvej sezóne nastrieľal 10 gólov a v lige vynechal len 8 stretnutí. V ten rok vyhralo AC Miláno svoje sedemnáste "scudetto" a Brazílčan bol pri tom. V nasledujúcom ročníku, 2004-05,  skončilo AC na druhej priečke o sedem bodov za Juventusom Turín.

V sezóne 2005-06 Kaká výrazne dopomohol Rossoneri k tretiemu miestu v Serie A, keď nastrieľal v 35 zápasoch 14 gólov a na jeden prihral. Samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na jeho góly v Lige majstrov (5), ktorými pomohol Milánčanom dostať sa až do semifinále, v ktorom ich vyradil neskorší víťaz FC Barcelona (0-1, 0-0).

Sezóna 2006-07 sa všeobecne považuje za Kakovu najúspešnejšiu, či už z individuálneho, alebo klubového hľadiska. Pri hlasovaní v ankete Zlatá lopta za rok 2007 ho až 444 novinárov, hráčov a trénerov označilo za najlepšieho hráča planéty a to z neho v tom čase robilo absolútnu stredopoliarsku špičku. V hlasovaní zavážil hlavne Kakov podiel na triumfe AC v Lige majstrov,  keď vo finále zdolali Liverpool. Po finálovom triumfe Brazílčan strhol zo seba dres, na ktorom mal napísané: "I belong to Jesus". V preklade to znamená: "Ja patrím k Ježišovi". Kľačal v strede ihriska a uprene sa díval do nebies k tomu najvyššiemu.



Ďalšia sezóna už nebola taká vydarená a AC Miláno sa zastavilo v Lige majstrov už v osemfinále, keď bolo vyradené Arsenalom Londýn (0-0, 2-0). Klub zo San Sira vyhorel aj v  Serii A, keď skončil za odvekým milánskym rivalom, Interom Miláno a Juventusom Turín, na neuspokojivom treťom mieste. AC bolo napriek tomu, že išlo o taliansky veľkoklub a nedávneho šampióna Ligy majstrov, už pre Kaká primalé a keď zaňho Real Madrid ponúkal takmer 70 miliónov eur vedenie AC a ani on neváhali.

Kaká sa po šiestich krásnych rokoch v Miláne, ktoré opustil s bilanciou 70 gólov v 193 zápasoch, pobral do hlavného mesta úradujúcich európskych a svetových šampiónov, do Madridu. Tam ho prezident Florentino Peréz a celé vedenie klubu vítalo s otvorenou náručou a dúfalo, že Brazílčan bude na štadióne Santiága Bernábeua pokračovať vo výkonoch, ktoré ho zdobili z pôsobenia v Serii A.

Kaká však za tri sezóny strávene v Reale Madrid ani zďaleka nenaplnil očakávania do neho vkladané. Najprv ho zastavili zranenia a následne stagnujúca forma a veľká konkurencia v tíme. Ani po príchode Josého Mourinha sa jeho pozícia v mužstve Pusiniek výrazne nezmenila. Stále platí, že nastupuje zhruba v polovici stretnutí v základnej zostave  a väčšinou  je tým hráčom, ktorý je striedaný ako prvý. Napriek všetkým týmto faktom jeho gólová produktivita nie je na zahodenie. Gól totiž strieľa približne v každom treťom stretnutí (64 zápasov, 21 gólov). 

Je teda Kaká preceňovaným hráčom, pretože stál takmer 70 miliónov eur a za tri sezóny odohral doposiaľ ledva 60 stretnutí? Alebo mal naopak len smolu, pretože mu dostatočný priestor na ihrisku neposkytol doposiaľ žiadny hlavný tréner Bieleho Baletu? Urobte si názor sami ... 

VIZITKA

Meno: Ricardo Izecson dos Santos Leite
Pozícia: Záložník
Dátum narodenia: 22. apríl 1982
Miesto narodenia: Brasília, Brazília
Výška: 186 cm
Váha: 88 kg
Debut v Reale Madrid: 7. August 2009 (Real Madrid vs Toronto 5-1, priateľský)

2001-2003   Sao Paulo
2003-2009   AC Miláno
2009-súč.    Real Madrid