Main Content

Francúzsko siaha na obhajobu: Prepíše históriu po 60 rokoch?

nedeľa, 11. december 2022 18:50 | Autor: TASR

Kylian Mbappé a Olivier Giroud
Kylian Mbappé a Olivier Giroud | zdroj: TASR

Francúzski futbalisti stále majú šancu stať sa prvým tímom po 60 rokoch, ktorý obháji titul majstrov sveta. Po štvrťfinálovom triumfe nad Anglickom (2:1) na MS v Katare vyzdvihol tréner Didier Deschamps obrovské odhodlanie svojich zverencov, ktorí podľa neho nechali na trávniku srdce.

Kouč "Les Bleus" ocenil, že jeho mužstvo aj po súperovom vyrovnaní išlo stále pevne za svojím cieľom. "V tomto tíme je kvalita, ale zároveň aj charakter a správne nastavenie mysle. Ponúkli sme súperovi menšiu muníciu v podobe dvoch penált, no vďaka zanieteniu a obrovskému srdcu sme dosiahli želaný výsledok," citovala agentúra AFP Deschampsa, ktorý doviedol Francúzov k titulu aj na MS 2018 v Rusku.

Víťazný gól strelil v 78. minúte Olivier Giroud. Kapitán Anglicka Harry Kane mal šancu vyrovnať o šesť minút neskôr, no nariadenú penaltu nepremenil. "Je to výnimočné. Počas celého zápasu sme výborne bránili, pripomínalo mi to trochu semifinále proti Belgicku z MS 2018. Vyrovnávajúci gól Angličanov z penalty nás nezlomil a stále sme boli v útoku nebezpeční. Pri druhom góle som dostal od Griziho (Antoinea Griezmanna, pozn. red.) skvelý center. Zdolali sme veľmi silný anglický tím," zdôraznil Giroud.

Smutným hrdinom zápasu bol Kane. Dvadsaťdeväťročný útočník v 54. minúte vyrovnal z pokutového kopu na 1:1, keď prekonal spoluhráča z Tottenhamu Huga Llorisa. Zaznamenal 53. gól v reprezentačnom drese, čím vyrovnal národný rekord Waynea Rooneyho. Šesť minút pred koncom riadneho hracieho času za stavu 1:2 mohol Rooneyho zápis prekonať, keď rozhodca po zásahu VAR nariadil ďalšiu penaltu v prospech Anglicka po faule Thea Hernandeza na Masona Mounta. Z bieleho bodu však Kane tentoraz prekopol bránu. Po záverečnom hvizde sa chytil za hlavu, pri odchode z trávnika ho musel utešovať tréner Gareth Southgate.

"Cítil som sa sebavedomo pred druhou jedenástkou, no nekopol som ju tak, ako som chcel," sypal si popol na hlavu Kane, ktorý sa po vyradení Albiónu stal terčom kritiky britských médií. Mnohé ho označili za hlavného vinníka prehry. "Samozrejme, je to niečo, s čím sa budem musieť naučiť žiť a prijať to. Môžeme však byť na seba hrdí. Mali sme v zápase úseky, v ktorých sme boli lepším tímom, vypracovali sme si väčšie šance. Vieme, že toto mužstvo má pred sebou svetlú budúcnosť," dodal anglický útočník, ktorý sa nepremenenou penaltou vo vyraďovacej fáze na významnom turnaji zaradil medzi neslávne známych krajanov Southgatea, Chrisa Waddlea či Stuarta Pearcea. Kouč Anglicka jeho súčasné psychické rozpoloženie dobre chápe, sám nedal rozhodujúcu jedenástku v semifinálovom rozstrele na EURO 1996 proti Nemecku. "Cíti sa presne tak, ako by ste asi očakávali - Harry je na tom veľmi, veľmi zle. Nemôže si však nič vyčítať. Jeho líderstvo a góly nám veľmi pomáhali. Sme v tom spolu ako tím," citoval Southgatea web BBC.

Ani spoluhráči nedávajú Kaneovi vypadnutie za vinu. "Je ťažké stráviť štvrťfinálovú prehru a nájsť tie správne slová. Dali sme do toho všetko, za stavu 0:1 mužstvo ukázalo silu a charakter. Dnes to však nebol náš večer. Harry Kane sa z nepremeneného pokutového kopu určite otrasie a bude ešte silnejší. Je to prvotriedny útočník a náš kapitán," vyslovil sa stredopoliar Jordan Henderson.

Francúzov čaká v stredajšom semifinále o 20.00 SEČ prekvapenie turnaja Maroko. Deschamps, ktorý dobyl titul na MS aj ako hráč (1998), varuje pred silou 22. tímu svetového rebríčka. Severoafričania si podľa neho zaslúžia "všetok rešpekt a uznanie" za to, čo v Katare dokázali: "Neboli medzi tímami, ktoré by sme čakali v tejto fáze turnaja, no vzhľadom na hru, ktorú predvádzajú, to nie je žiadne prekvapenie. My môžeme byť spokojní s tým, čo sme zatiaľ dosiahli. Blížime sa k svojmu cieľu, no teraz náš čaká ďalší veľmi dôležitý krok."