Main Content

Nezaradenie Ronalda do zostavy? Strategický ťah Portugalcov

streda, 7. december 2022 11:05 | Autor: TASR

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo | zdroj: TASR

Nezaradenie Cristiana Ronalda do základnej jedenástky Portugalska v osemfinále futbalových MS proti Švajčiarsku označil Fernando Santos za strategický ťah. Tréner dal šancu Goncalovi Ramosovi, ktorý sa mu za dôveru odvďačil hetrikom. Santos po triumfe 6:1 nad Helvétmi zdôraznil, že Ronalda stále považuje za jedného z najlepších hráčov na svete a správneho kapitána.

"S Cristianom vychádzam veľmi dobre, dlhé roky sme priatelia. Prvýkrát sme sa stretli, keď mal 19 a obliekal dres Sportingu Lisabon. Za jeho vynechaním zo základnej jedenástky netreba hľadať nič senzačné. Išlo čisto o strategický ťah. Cristiano je pre naše mužstvo veľmi dôležitý hráč, proti Švajčiarom som sa však vzhľadom na typológiu zápasu rozhodol pristúpiť k nejakým zmenám v zostave. V útoku dostal príležitosť Ramos a namiesto Joaa Cancela nastúpil na kraji obrany Diogo Dalot, ktorý výrazne podporoval ofenzívu. Obaja dokonale splnili svoje úlohy," pochvaľoval si Santos.

Podľa portugalského kormidelníka odohral jeho tím najlepší zápas na turnaji. "Predviedli sme množstvo krásnych akcií, mám z toho radosť. Pre nás je však najdôležitejšie naďalej sa stopercentne koncentrovať a pripraviť sa na sobotňajší štvrťfinálový duel s Marokom, ktorý nebude vôbec jednoduchý. Proti tomuto tímu sme hrali aj na MS 2018 v Rusku a v skupine sme vyhrali iba 1:0 až vďaka gólu v závere."

Portugalci môžu zopakovať úspešné vystúpenie z MS 2006 v Nemecku, na ktorých postúpili do semifinále. Ramos tajne dúfa, že by to v Katare mohli dotiahnuť ešte ďalej. "Náš sen naďalej žije, ale ešte je priskoro o tom hovoriť. Mám z nášho výkonu dobrý pocit. V tíme si veríme všetci navzájom a verím si aj ja. O tom, či vo štvrťfinále opäť nastúpim v základe, nerozhodujem ja, ale niekto iný," povedal útočník Benficy Lisabon.

Švajčiari sa v osemfinále nedokázali individuálne presadiť a v obrane sa dopúšťali chýb, ktoré Portugalci nemilosrdne trestali. Tímu Murata Yakina citeľne chýbali Nico Elvedi a Silvan Widmer. Neistého Fabiana Schära, ktorý pri prvom góle neustrážil Ramosa, švajčiarsky kouč po polčase vystriedal. "Ospravedlňujem sa v mene tímu všetkým fanúšikom, ktorých sme sklamali. Nevyšiel nám zápasový plán, naopak Portugalsko v stretnutí ukázalo svoju obrovskú kvalitu," priznal krídelník Xherdan Shaqiri.