Main Content

AKTUÁLNE: Turínska prokuratúra navrhla obviniť Agnelliho i Nedvěda

štvrtok, 1. december 2022 16:19 | Autor: TASR

Juventus Turín logo
Juventus Turín logo | zdroj: S7

Turínska prokuratúra navrhla obviniť bývalého prezidenta talianskeho futbalového klubu Juventus Turín Andrea Agnelliho a desať členov jeho predstavenstva po vyšetrovaní v súvislosti s falšovaním účtovníctva. Očakáva sa, že dátum predbežného vypočutia, v ktorom sa rozhodne o prípadnej obžalobe a pojednávaní, oznámia v priebehu budúceho týždňa.

Medzi podozrivými sú aj bývalý viceprezident klubu a český reprezentant Pavel Nedvěd, generálny riaditeľ Juventusu Maurizio Arrivabene či bývalý športový riaditeľ klubu Fabio Paratici. "Juventus je naďalej presvedčený, že vždy konal správne a má v úmysle brániť svoje firemné, ekonomické a športové záujmy na všetkých fórach," citovala vyhlásenie talianskeho veľkoklubu agentúra AP. V pondelok náhle rezignovali na svoje funkcie všetci členovia klubového predstavenstva na čele s prezidentom Agnellim, ktorý viedol Juventus vyše 12 rokov.

Prokuratúra od minulého roka vyšetruje, či Juventus inkasoval nelegálne provízie z prestupov a hosťovaní hráčov. Prípad sa tiež zaoberá tým, či boli investori oklamaní vystavením faktúr za neexistujúce transakcie, čo sa môže považovať za falšovanie účtovníctva. Ide o hráčske zmluvy, prestupy a rokovania s agentmi z rokov 2018 až 2020.

Na začiatku pandémie Juventus uviedol, že 23 hráčov súhlasilo so znížením platu na štyri mesiace, aby pomohli klubu prekonať krízu. Prokurátori však tvrdia, že hráči sa vzdali iba jedného mesačného platu. Mali objaviť aj tajné platby bývalému hráčovi Cristianovi Ronaldovi, ktoré klub nenahlásil.

Juventus je kótovaný na milánskej burze, čo pripúšťa regulačnú kontrolu zo strany dozorného orgánu CONSOB. Talianske médiá tvrdia, že finančného riaditeľa Juventusu Stefana Cerrata zachytili telefónne odposluchy ako hovorí, že ak CONSOB spochybní jeho kroky, tak regulátora "oslní peknými rečami".