Main Content

Zaslúžená remíza medzi Anglickom a USA: Američania vyzvú v boji o postup Irán

piatok, 25. november 2022 23:50 | Autor: TASR

Anglicko vs USA
Anglicko vs USA | zdroj: TASR

Anglickí futbalisti remizovali vo svojom druhom zápase na MS v Katare s USA 0:0. Vedúci tím B-skupiny tak nevyužil šancu na zaistenie postupu do osemfinále a Američanov nezdolal ani v historicky treťom vzájomnom stretnutí na svetovom šampionáte. Na tohtoročnom svetovom šampionáte sa tak zrodila piata bezgólová remíza.

Albion hral na MS proti USA tretíkrát – v roku 1950 podľahol tomuto súperovi 0:1 a o šesťdesiat rokov neskôr s ním v JAR remizoval 1:1. V piatkovom dueli priniesol viac akcie prvý polčas, Angličanom však chýbala v koncovke razancia a Američanom presnosť. Po prestávke oba tímy dobre bránili a svojím výkonom zaujal na strane Anglicka najmä Harry Maguire.

Ďalšie duely B-skupiny boli na programe v utorok. Albion zabojuje o postup s Walesom o 16.00 SEČ a v rovnakom čase proti sebe nastúpia aj Irán a USA. Šancu na postup majú všetky štyri tímy.

 

A-skupina - 2. kolo:

Anglicko - USA 0:0

Rozhodovali: Valenzuela – Urrego, Moreno (všetci Ven.), 68.463 divákov.

Anglicko: Pickford - Trippier, Stones, Maguire, Shaw - Bellingham (68. Henderson), Rice, Mount - Saka (78. Rashford), Kane, Sterling (69. Grealish)

USA: Turner – Dest (78. Moore), Zimmerman, Ream, Robinson – McKennie (77. Aaronson), Adams, Musah – Weah (83. Reyna), Wright (83. Sargent), Pulisic

 

 

Do prvej veľkej šance sa dostali Angličania v 10. minúte. Bellingham vysunul v šestnástke Saku a ten našiel pred bránou Kanea, ktorého pokus sa skončil rohom. Angličania to naďalej skúšali po pravej strane cez Saku, no chýbal im dôraz. Američanom zas presnosť. Albion to neúspešne skúšal aj dlhými centrami, no prvá veľká šanca vznikla pred ich bránou. McKennie dostal výstavný center, ktorý poslal nad bránu. Jeho tím sa pokúšal o ohrozenie brány taktiež sprava. Po polhodine hry odtiaľ poslal McKennie prihrávku Musahovi, ktorý našiel v šestnástke Pulisica. Ten opečiatkoval brvno. Krátko pred prestávkou našiel Shaw na hranici päťky Saku, obrana mu však nenechala priestor. V nadstavení ešte pohrozil na opačnej strane Mount.

Po prestávke sa vyznamenali najmä obrany. Po hodine hry mali Američania niekoľko príležitostí v podobe rohových kopoch, no Pulisicove centre opakovane zneškodnil Maguire. Albion sa spod ich tlaku vymanil v 65. minúte a chcel vytvoriť kombináciu pred Turnerovou bránou. Neúspešne. Tréner Southgate skúsil oživiť hru svojho mužstva dvojitým striedaním, rovnako, ako jeho náprotivok Berhalter. Dole išli napríklad Bellingham so Sakom a na druhej strane striedal ako prvý McKannie. Väčšiu zmenu to však neprinieslo a tímy sa rozišli za bezgólového stavu. V nadstavení mali Angličania zrejme najväčšiu šancu v druhom dejstve. Kapitán Kane tesne minul bránu pri nepriamom kope Shawa.

 

hlasy po zápase /zdroj: ČT Sport/:

Gregg Berhalter, tréner USA: "Oba tímy odviedli dobrú prácu, navzájom sme si spôsobili komplikácie. Bol to zápas hodný svetového šampionátu. Chcem však vidieť viac gólov, naša práca sa tu neskončila. Máme dva body, cieľ je päť."

Harry Kane, kapitán Anglicka: "Vieme, že to nebol náš najlepší výkon. Mali sme však aj šance a naďalej vedieme. Dnes sme hrali proti dobrému tímu, no musíme zlepšiť efektivitu. Súper nám robil problémy, darilo sa mu vyvíjať tlak a máme voči nemu rešpekt. Zaslúžená remíza."

 

Tabuľka:

1. Anglicko 2 1 1 0 6:2 4

2. Irán 2 1 0 1 4:6 3

3. USA 2 0 2 0 1:1 2

4. Wales 2 0 1 1 1:3 1