Main Content

Futbal alebo Soccer: Anglicko čaká atraktívny zápas s USA

štvrtok, 24. november 2022 13:16 | Autor: TASR

Anglicko
Anglicko | zdroj: TASR

Anglickí futbalisti vstupujú do zápasu s USA v pozícii favorita a v prípade víťazstva majú istý postup do osemfinále. Proti svojmu piatkovému súperovi nastúpia v meste Al Chor o 20.00 SEČ. Ďalší duel druhého kola B-skupiny medzi Walesom a Iránom je na programe v ten istý deň o 11.00.

Angličania sa na začiatku úvodného zápasu MS rozohrávali, po polhodine hry však prišli tri góly v priebehu jedenástich minút. Dva si pripísal Bukayo Saka a svojím výkonom zaujal aj stopér Harry Maguire. Ten v Manchestri United nehráva pravidelne a jeho výkony v anglickom klube pútali pozornosť skôr rozpačitosťou. V najcennejšom drese bol však blízko k dvom gólom a práve Sakovi asistoval pri presnom zásahu na 2:0. "Tri levy" zaznamenali proti Iránu najvyššie víťazstvo v otváracom stretnutí veľkého turnaja. Napriek jednoznačnému triumfu sa však dostal pod paľbu kritiky ich tréner Gareth Southgate. Dôvodom je neskoré vystriedanie kapitána Harryho Kanea, ktorý mal problémy s členkom a momentálne hrozí, že vynechá piatkové stretnutie.

Zámorský tím síce nie je v pozícii favorita, no v stretnutí s Walesom (1:1) ukázal kvalitu a bol blízko k trom bodom. Svojich hráčov na to upozornil aj Southgate. "Súper, ktorý nás čaká má špičkovú reprezentáciu, mnohí hráči boli v Premier League. Naše mužstvo musí byť stopercentné, je na nás, aby sme preniesli myslenie zo zápasu s Iránom a nastúpili proti USA so správnym nastavením," povedal brankár Jordan Pickford pre AP. Angličania začali svoje pôsobenie na svetovom šampionáte dvoma víťazstvami len trikrát, naposledy pred štyrmi rokmi v Rusku. Vtedy sa prebojovali do semifinále a dosiahli najlepší výsledok na tomto turnaji od roku 1990.

Pickfordov náprotivok Matt Turner si uvedomuje kvalitu anglického kádra, zároveň upozorňuje, že nečkané víťazstvá Saudskej Arábie a Japonska ukázali zmeny v rozložení síl vo svete futbalu. "Vidíte, že futbalový svet sa vymyká zo zabehnutých koľají v rôznych oblastiach. Každá reprezentácia má svoj spôsob hry a mnoho rokov investuje do mládežníckych tímov," uviedol Turner, ktorý považuje za jednu z najväčších hrozieb Saku. "Je jasné, že medzi mladými hráčmi je to hviezda svetovej úrovne. Je to špičkový, opakujem, špičkový hráč a nikto nemusí nášmu tímu pripomínať, akú hrozbu predstavuje," nešetril 28-ročný brankár chválou na svojho spoluhráča z Arsenalu Londýn.

Irán prišiel v úplnom úvode stretnutia s Anglickom o brankára Aliho Beiranvanda, ktorý zostal ležať na trávniku po zrážke s jedným zo spoluhráčov a nahradil ho Hossein Hosseini. Toho opäť čaká náročná úloha – pozor si bude musieť dať najmä na ťahúňa Walesu, kapitána Garetha Balea. Tréner Carlos Quieroz však verí, že jeho tím podá proti "Drakom" lepší výkon, než v pondelok.

"Buď zvíťazíme, alebo sa niečo naučíme. A v zápase s Anglickom sme sa toho naučili veľa. Proti Walesu sme oveľa lepšie pripravení," uviedol Quieroz. Bale síce zariadil Walesu prvý bod na MS od roku 1958, keď premenil v stretnutí proti USA pokutový kop a vyrovnal na 1:1, no TASR pripomína, že kapitán neprišiel na turnaj v najlepšej forme. V predchádzajúcom období ho trápili zranenia a za Los Angeles nenastupoval v zámorskej MLS pravidelne. Útočník však nie je jedinou hrozbou svojho tímu. Pozornosť púta aj Kieffer Moore, ktorý nastúpil v druhom polčase proti USA a podľa trénera Roberta Pagea urobil okamžite dobrý dojem.

 

 

Piatok, 25. novembra, 11.00 (SEČ)

Štadión Ahmad bin Ali (mesto Al Raján)

B-skupina, 2. kolo:

Wales – Irán, rozhodujú: Escobar (Guat.) - Wales (Trin.), Carlos (Kost.)

 

Predpokladané zostavy:

Wales: Hennessey – Mepham, Rodon, Davies – Roberts, Ramsey, Ampadu, Williams – James, Bale – Moore

Irán: H. Hosseini – Moharrami, Pouraliganji, Cheshmi, M. Hosseini, Mohammadi – Jakanbakhsh, Noorollahi, Karimi, Gholizadeh – Taremi

 

Piatok, 25. novembra, 20.00 (SEČ)

Aréna Al Bayt (mesto Al Chor)

B-skupina, 2. kolo:

Anglicko - USA, rozhodujú: Valenzuela – Urrego, Moreno (všetci Ven.)

 

Predpokladané zostavy:

Anglicko: Pickford – Trippier, Stones, Maguire, Shaw – Rice, Bellingham – Saka, Mount, Sterling – Kane

USA: Turner – Dest, Zimmerman, Ream, Robinson – McKennie, Adams, Musah – Weah, Sargent, Pulisic