Main Content

Tréner Anglicka neskrýva spokojnosť: Čo ale Albion musí zlepšiť?

utorok, 22. november 2022 11:51 | Autor: TASR

Gareth Southgate
Gareth Southgate | zdroj: TASR

Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Gareth Southgate po impozantnom vstupe do MS 2022 vyzdvihol gólovú efektivitu svojho tímu, ktorý Iránu nasúkal poltucet. Po triumfe 6:2 v úvodnom dueli B-skupiny však upozornil, že ešte stále je čo zlepšovať najmä v defenzíve.

"Teší ma, že sme šampionát odštartovali vysokým víťazstvom. Irán patrí medzi tímy, ktorým sa ťažko dávajú góly, o to väčšie uznanie patrí mojim hráčom. Výborne sa pohybovali a v koncovke boli nekompromisní. Mrzí ma však, že za stavu 4:0 sme poľavili a inkasovali dva góly. V piatkovom súboji s USA musíme byť v obrane dôslednejší, lebo Američania dokážu potrestať každé zaváhanie," uviedol Southgate pre akreditované médiá.

Bukayo Saka sa stal vo veku 21 rokov najmladším anglickým hráčom, ktorý na MS vsietil v jednom zápase dva góly. Krídelník Arsenalu v závere prvého polčasu exportnou strelou zvýšil na 2:0 a v 62. minúte pridal ďalší presný zásah. "Cítim podporu od mojich spoluhráčov, fanúšikov i realizačného tímu a to je pre futbalistu veľmi dôležité. V každom zápase, v ktorom nastúpim v reprezentačnom drese, som pripravený podať stopercentný výkon," zdôraznil Saka.

Po úvodnom vystúpení v Katare zavládla spokojnosť aj v tábore Walesu, ktorý v druhom dueli B-skupiny remizoval s USA 1:1. Bod pre "drakov" zachránil v 82. minúte Gareth Bale z pokutového kopu. Pre Walesanov to bol prvý zápas na MS od roku 1958. "V prvom polčase nás Američania nepustili takmer k ničomu, no v druhom dejstve sme sa zlepšili a získali cenný bod. Išli sme do zápasu s cieľom neprehrať a som rád, že sa nám to podarilo. Hovorí sa, že faulovaný hráč by nemal ísť zahrávať pokutový kop, no ja som bol na milión percent presvedčený, že exekútorom penalty bude Gareth. Nesklamal nás a opäť ukázal, čo znamená pre waleský národný tím," pochválil waleského hrdinu tréner Rob Page.

Pre Balea to bol prvý súťažný zápas od septembra. "Hoci Gareth dlhšie nehral, vôbec som nepochyboval o tom, že na ihrisku bude pravý líder. Vždy, keď má na sebe waleský dres, dokáže urobiť veci, ktorými prekvapí fanúšikov," dodal Page. Pre Balea mal gól do siete USA špecifickú príchuť, pretože od júla pôsobí v Los Angeles FC. "Skórovať na MS je niečo výnimočne. Potvrdilo sa, že náš tím sa dokáže vybičovať k bojovnému výkonu. V druhom polčase sme hrali s veľkým odhodlaním, som na hráčov hrdý," vyznal sa waleský kapitán.

Kouča USA Gregga Berhaltera mrzelo, že jeho tím bol v druhom polčase pasívny a prenechal aktivitu súperovi. "Príliš skoro sme začali brániť tesný náskok. Chlapci mali po zápase v šatni zvesené hlavy a boli sklamaní, že nevyužili šancu na víťazný vstup do turnaja. Remíza v prvom zápase na šampionáte však nie je žiadna tragédia, svet sa nezrúti."

V A-skupine sú po úvodnom kole na čele tabuľky Ekvádor s Holandskom s tromi bodmi a skóre 2:0. Holanďania sa dlho nevedeli presadiť proti dobre organizovanej obrane Senegalu a v druhom polčase bol africký šampión nebezpečnejší. V 86. minúte však Frankie de Jong poslal zľava center do šestnástky na nabehnutého Codyho Gakpa, ktorý hlavou prekonal brankára Edouarda Mendyho. V závere nadstaveného času pridal poistku striedajúci Davy Klaassen.

Tréner "Oranjes" Louis van Gaal po zápase vyzdvihol výkon brankára Andriesa Nopperta, ktorý pri debute v národnom tíme podržal mužstvo: "Na Andriesovi nebola vidieť žiadna nervozita. Potvrdil svoje brankárske kvality a predviedol tri kľúčové zákroky." Noppertovi sa splnil detský sen: "Bolo naozaj niečo špeciálne, keď mi tréner brankárov Frans Hoek v piatok povedal, že budem chytať. Čím bližšie bol zápas, tým viac som bol napätý, ale bola to zdravá nervozita. Ani na klubovej úrovni som nikdy nehral na medzinárodnom fóre, no niekde musíte začať."

Senegalu v koncovke citeľne chýbal Sadio Mane, ktorý utrpel v bundesligovom súboji Bayernu Mníchov s Werderom Brémy zranenie lýtkovej kosti. "Dali sme do toho všetko a za predvedený výkon sme si zaslúžili minimálne remízu. Neúčasť Sadia je pre nás veľké oslabenie, no musíme sa vyrovnať s jeho absenciou. Ak chceme pomýšľať na postup do osemfinále, proti Kataru musíme strelecky zabrať a zvíťaziť," povedal tréner Senegalu Aliou Cisse.