Main Content

Bude činnosť Ruskej antidopingovej agentúry obnovená?

sobota, 19. november 2022 11:55 | Autor: TASR

Rusko - vlajka
Rusko - vlajka | zdroj: Pixabay.com

Prezident Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Witold Banka uviedol, že inštitúcia po dvoch rokoch zváži obnovenie činnosti Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA). WADA pozorne monitorovala jej pokrok a vyhlásila, že v súvislosti s obnovou plánuje trojfázový proces.

Základom obnovy je splnenie všetkých podmienok, ktoré boli Rusom udelené. Keď RUSADA vyhovie požiadavkám, vedenie WADA posunie záležitosť nezávislému výboru na posúdenie. Ak sa výbor a WADA zhodnú na tom, že podmienky obnovenia boli splnené, až potom bude výkonnému výboru WADA predložené odporúčanie na zváženie. "Prostredníctvom troch fáz tohto procesu bude súlad dôkladne hodnotený. Budeme musieť overiť každú jednu z podmienok obnovenia. Overiť znamená naozaj overiť, nielen akceptovať niekoho slová," citovala Banku agentúra AFP.

Prezident WADA napriek tomu vyhlásil, že ruskému antidopingovému programu príliš neverí: "Dôvera v ruský antidopingový systém je stále veľmi nízka a RUSADA má čo robiť, aby ju znovu vybudovala. Samozrejme, nie sme naivní. Keď sa pozriete do minulosti, je zrejmé, že to, čo urobila, bol jasný zločin."

WADA zakázala Rusku účasť na veľkých športových podujatiach na štyri roky v roku 2019, keď vyšlo najavo, že údaje o dopingu, ktoré RUSADA odovzdávala z moskovského laboratória, boli zmanipulované. Rusko sa proti trestu odvolalo na Športový arbitrážny súd (CAS). Ten odvolaniu vyhovel a umožnil športovcom súťažiť. Nariadil však dvojročné obdobie, počas ktorého nesmú na globálnych podujatiach vystupovať pod názvom krajiny, vlajkou a hymnou. Rusom nepomohla ani invázia na Ukrajinu, ktorá podnietila niektoré športové organizácie, aby na športovcov z Ruska a Bieloruska uvalili obmedzenia.