Main Content

Martin Dúbravka je späť: Reprezentačný zápas je absolútne maximum

streda, 16. november 2022 09:01 | Autor: TASR

Martin Dúbravka
Martin Dúbravka | zdroj: TASR

Na novembrovom zraze slovenskej futbalovej reprezentácie sa po roku objavil Martin Dúbravka. Brankár Manchestru United bol síce v pôvodných nomináciách na tohtoročných zrazoch, z oboch však vypadol pre zranenie. Za národný tím nastúpil naposledy v záverečnom zápase kvalifikácie na MS 2022 proti Malte (6:0).

"Reprezentačný zápas je absolútne maximum, ktoré môže hráč dosiahnuť. Byť na zraze je pre mňa česť, o to viac, že som tu po dlhšom čase. Som fit a pripravený, takže dúfam, že nastúpim," uviedol Dúbravka na pondelkovom mediálnom termíne v Senci. V dvoch prípravných stretnutiach na pôde Čiernej Hory (17.11.) a proti Čile (20.11.) budú bojovať o brankársky post aj Marek Rodák a jeden z piatich nováčikov v nominácii Henrich Ravas. Ten pravidelne nastupuje v najvyššej poľskej lige za Widzew Lodž.

"V minulej sezóne sme si vybojovali postup do najvyššej súťaže. V tomto ročníku mi dali šancu a myslím, že som ju využil," povedal Ravas pre oficiálnu webstránku Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Pred skúsenejšími krajanmi na brankárskom poste má rešpekt. "Mareka poznám osobne, pred a po zápasoch sme sa v Anglicku rozprávali. Obaja sú však veľmi kvalitní brankári, pôsobia v najlepšej lige na svete,“ uviedol 25-ročný brankár, ktorý v minulosti pôsobil v anglickom Hartlepool United, kde bol na hosťovaní z Derby County. Vo štvrtok má šancu debutovať proti Čiernej Hore, rovnako, ako Dúbravka, ktorý proti tomuto súperovi debutoval v roku 2014.

"Proti Čiernej Hore som absolvoval debut, doteraz si to pamätám. Je to však pre mňa zápas ako každý iný. Dôkladne sa naň pripravíme a treba si uvedomiť, že je to reprezentačný zápas," dodal brankár, ktorý si vo štvrtok odbil premiéru v drese Manchestru United, v ktorom je na ročnom hosťovaní z Newcastlu. Proti Čiernej Hore odchytal pred ôsmimi rokmi prvý polčas v prípravnom zápase (2:0), ktorý je doposiaľ jediným vzájomným stretnutím týchto dvoch tímov. Nadchádzajúce stretnutie vníma ako prípravu na budúcoročnú kvalifikáciu na EURO 2024. "Je to reprezentačný zápas, takže k tomu treba pristúpiť zodpovedne a s plnou vážnosťou. Chcem samozrejme zvíťaziť a pomaly by sme mali začať uvažovať o tom, ako sa budeme prezentovať v budúcoročných kvalifikačných zápasoch," dodal na záver Dúbravka.

Slováci odohrajú prvý zápas proti Čiernej Hore vo štvrtok o 18.00 h v Podgorici. Stretnutie s Čile, ktoré bude rozlúčkové pre dlhoročného kapitána Mareka Hamšíka, je na programe v nedeľu o 13.30 h na bratislavskom Tehelnom poli.