Main Content

Ružička svoju šancu v prvom útoku Flames využíva: Slovák boduje a Calgary vyhráva

utorok, 15. november 2022 10:28 | Autor: TASR

Adam Ružička
Adam Ružička | zdroj: TASR

Slovenský hokejista Adam Ružička z Calgary Flames strelil v noci na utorok svoj druhý gól v prebiehajúcej sezóne. Dvadsaťtriročný Slovák zaznamenal v zápase proti Los Angeles Kings aj asistenciu a vyhlásili ho za tretiu hviezdu zápasu. "Plamene" zvíťazili 6:5.

Ružička odohral štvrtý zápas za sebou a tréner Daryl Sutter ho predtým pri absencii zraneného Jonathana Huberdeau zaradil na krídlo prvej formácie k centrovi Eliasovi Lindholmovi a Tylerovi Toffolimu. Slovenský hokejista sa udržal v prvej formácii aj po návrate kanadského krídelníka do zostavy. Huberdeau sa strelecky presadil tiež, bol to jeho 200. gól v kariére. Ružička sa presadil po akcii Lindholma v 37. minúte, keď dorazil puk do siete. Po tomto zásahu zvýšil vedenie domácich na 6:3, jeho gól bol napokon víťazný. Na ľade strávil 15:05 minút, zaznamenal jednu plusku a jednu strelu na bránku.

Obhajca titulu Colorado Avalanche podľahol doma St. Louis 2:3. Pre "bluesmanov" to bol tretí triumf po sebe po predchádzajúcich ôsmich prehrách v sérii. Veľkú zásluhu na víťazstve má brankár Jordan Binnington, ktorý predviedol 45 úspešných zákrokov. Kanadský brankár sa blysol najmä 76 sekúnd pred koncom, keď sa stihol presunúť pri prudkej strele z prvej od Calea Makara a znemožnil tak vyrovnanie na 3:3. V záverečných dvoch minútach hrali Avalanche presilovku 5 proti 3, následne vylepšenú o hru bez brankára, ale Binnington už puk za svoj chrbát nepustil. "To asi nie je pohľad, ktorý by ste chceli vidieť, najmä proti tomuto tímu v posledných dvoch minútach, ale musím oceniť troch chlapcov, ktorí boli na ľade a samozrejme Jordana," povedal pre nhl.com dvojbodový útočník Blues Robert Thomas. "Myslím si, že naozaj prispeli všetci. Naša obrana bola pevná. Chlapci odviedli dobrú prácu v obrane, vyrážali puky a bojovali," dodal tréner St.Louis Craig Berube. Aj napriek prehre si predĺžila svoju bodovú sériu trojica najproduktívnejších hráčov "lavín". Už v šiestich zápasoch v rade bodovali Mikko Rantanen, Nathan MacKinnon, aj Cale Makar.

Najväčšiu zásluhu na výhre Caroliny nad Chicagom mal brankár Pjotr Kočetkov, ktorý si pripísal prvý shutout v kariére. "Myslím si, že bude hviezdou v lige, najmä pre náš tím. Samozrejme, čisté konto je pekné a ešte viac mu to zvýši sebavedomie. Určite je to skvelý brankár," vyslúžil si 23-ročný brankár pochvalu od svojho krajana Andreja Svečnikova. Hurricanes zdolali "jastrabov" na ich ľade 3:0 a uspeli v treťom vzájomnom zápase po sebe. Posledný gól hostí strelil Andrej Svečnikov, čím sa dostal s dvanástimi presnými zásahmi na tretie miesto v tabuľke strelcov. Pred ním je už len 13-gólový Bo Horvat a s pätnástimi gólmi najlepší strelec súťaže Connor McDavid.

New York Islanders zvíťazil v Ottawe 4:2. Hostia neprelomili sériu zlých výsledkov a prehrali už ôsmy duel z uplynulých deviatich stretnutí. Napriek tomu sa bodovo darí útočníkovi Claudovi Girouxovi, ktorý pred sezónou posilnil Ottawu a ťahá bodovú sériu už deväť zápasov. "Stále si myslím, že sme v tretej tretine hrali celkom dobre. Dostali sme sa do šancí a dali na 3:2. Samozrejme, vieme, že musíme hrať lepšie, ale dnes bolo veľa dobrých vecí," hľadal pozitíva v prehre 34-ročný skúsený center. Mužstvo z Long Islandu podržal 36 zákrokmi brankár Semjon Varlamov, v 52. minúte za stavu 3:1 zlikvidoval na dvakrát veľkú príležitosť Shanea Pinta. V drese Islanders si pripísal dve asistencie Matthew Barzal. Dvadsaťpäťročný Kanaďan sa v tejto sezóne gólovo ešte nepresadil, na konte má 18 asistencií.

 

NHL - sumáre:

Ottawa Senators – New York Islanders 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)

Góly: 29. Batherson (Stützle, Giroux), 54. Giroux (Tkachuk, Stützle) – 12. Wahlstrom (Lee, Barzal), 34. Dobson, 49. Pageau (Dobson, Barzal), 59. Nelson (Cizikas, Clutterbuck). Brankári: Talbot – Varlamov, strely na bránku: 38:35.

 

Calgary Flames – Los Angeles Kings 6:5 (4:2, 2:1, 0:2)

Góly: 4. Huberdeau (Andersson, Hanifin), 11. Mangiapane (Lucic, Kadri), 12. Ritchie (Coleman), 17. Toffoli (Lindholm, RUŽIČKA), 22. Lindholm (Toffoli, Kadri), 37. RUŽIČKA (Lindholm, Toffoli) – 5. Kaliyev (Arvidsson, Moore), 7. Kaliyev (Lizotte, Roy), 35. Fiala (Edler, Kupari), 49. Kopitar (Doughty, Walker), 59. Kempe (Doughty, Fiala). Brankári: Markström – Quick, strely na bránku: 29:29.

 

Chicago Blackhawks – Carolina Hurricanes 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Góly: 10. Martinook (Burns, Staal), 17. Staal (Burns, Martinook), 35. Svečnikov (Fast). Brankári: Mrázek – Kočetkov, strely na bránku: 27:32.

 

Colorado Avalanche – St. Louis Blues 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)

Góly: 32. Rantanen (MacKinnon, Makar), 44. Lehkonen (Rantanen, Makar) – 34. Thomas (Bučnevič, Tarasenko), 39. Saad (O´Reilly, Parayko), 41. Kyrou (Thomas, Bučnevič). Brankári: Georgijev – Binnington, strely na bránku: 47:39.

 

Slovák v akcii:

Adam Ružička (Calgary) 15:05 1 1 2 +1 1 0

 

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/