Main Content

Názor z florbalovej reprezentácie: Slovensko musí produkovať viac konštruktívnych hráčov

pondelok, 14. november 2022 18:31 | Autor: TASR

Florbal - ilustračný
Florbal - ilustračný | zdroj: TASR

Slovenskí florbalisti sa podľa trénera Radomíra Mrázeka oproti MS 2020 v Helsinkách zlepšili fyzicky. Za svetovou špičkou však na šampionáte vo Švajčiarsku opäť výrazne zaostali. Nedostatky ukázali najmä konfrontácie s Fínskom či Českom. Florbalová reprezentácia podľa neho potrebuje viac osobností akou je Michal Dudovič, ktorý bol druhý najproduktívnejší hráč turnaja.

Slováci mali v pláne atakovať brány semifinále, to sa však nepodarilo. V ceste im stáli nároční súperi a ťažký žreb. Vo štvrťfinále narazili na neskoršieho finalistu z Česka a možnosť zahrať si o piate miesto im prekazila prehra 5:8 s Lotyšskom. "Turnaj sme zvládli lepšie ako ten minulý najmä po fyzickej stránke. Lotyši sú výkonnostne a fyzicky stále pred nami, zaslúžene nás zdolali a skončili na 5. mieste. Momentálne sú pred nami aj Nemci, ktorých ale vieme pravidelne zdolávať, a tak si myslím, že reálne sme mali na 6. miesto," citoval trénera Radomíra Mrázeka Slovenský zväz florbalu (SZFB).

Podľa útočníka Ladislav Gála mohli Slováci skončiť vyššie. "Mohli sme byť pokojne na piatom mieste, musíme mať však aj šťastie na žreb. Žiaľ, Lotyši boli trochu lepší, takže siedme miesto je fajn. Mrzí nás, že pred nami sú Nemci, nad ktorými vyhrávame," povedal Gál pre TASR po návrate zo Švajčiarska.

Dvadsaťdeväťročný florbalista má na konte už 107 štartov v seniorskej reprezentácii, čo je najviac spomedzi všetkých Slovákov. "Bola to dlhá cesta, keď si predstavím tie nabehané kilometre. Som rád, že viem porovnať to, čo bolo pred 10-11 rokmi. Je to obrovský skok. Keby mi niekto v roku 2012 povedal, že dokážeme víťaziť nad Nórmi a hrať ako-tak vyrovnané zápasy s Lotyšmi, tak mu neverím," dodal Gál.

Slabiny slovenského florbalu však ukázali konfrontácie so svetovou elitou. Najväčší rozdiel vidia hráči i realizačný tím vo fyzickej pripravenosti. "Česi sú stále pre nami. Majú náskok 10-15 rokov, keď začali s florbalom. Stále sa posúvame. Už sme sa dostali na úroveň Nórska a Lotyšsko je stále pred nami. Obrovský rozdiel je vo fyzičke, je to vidieť. Nehovorím, že to robíme teraz zle, ale každý musí robiť viac," poznamenal s ôsmimi bodmi tretí najproduktívnejší hráč Slovenska na MS (3+5).

Slovensko podľa trénera Mrázeka zaostáva za elitou už na klubovej úrovni, kde nefunguje systematická práca s hráčmi. "My sa snažíme chlapcov, obrazne povedané, zlepiť dokopy počas turnaja a zrazov. Je to veľmi náročné a všetko musí vychádzať z poctivej práce v kluboch. Je to o úprave trénerského zmýšľania smerom do budúcnosti a o konštruktívnom prístupe zo strany hráčov aj trénerov. Najlepšie reprezentácie sveta spolu trénujú pravidelne. Každá repre v TOP 4 má formácie vyskladané z hráčov elitných tímov domácich súťaží a my musíme kombinovať hráčov z xy klubov. A to je náročnejšie, pretože sa spolu stretávame párkrát do roka a nie párkrát do týždňa," uviedol 44-ročný Čech pre SZFB.

Výbornými výkonmi sa na šampionáte blysol Michal Dudovič. Slovenský útočník si pripísal na svoje konto 21 bodov (11+10). V kanadskom bodovaní obsadil druhú priečku. Za prvým Dánom Glassom zaostal iba o dva body. V prvej desiatke sa umiestnil aj Ronald Gašparík so ziskom 15 bodov (8+7). Slovenský florbal však podľa Mrázka potrebuje podobných hráčov viac. "Je to realita pre pár hráčov, pre ťahúňov. Nie je to obraz celého slovenského florbalu. Ak chce slovenský mužský florbal hrať pravidelne v prvej osmičke, musí produkovať viac konštruktívnych hráčov od obrancov, centrov až po útočníkov. Najlepší hráči sú strelci, ale vy k nim potrebujete loptičku dostať. Všetko je to o kvalite tréningu a prístupu trénerov k tréningovému procesu a rovnako je dôležitá konkurencia medzi hráčmi. Väčší výber, lepšia kvalita a kvantita," dodal Mrázek.