Main Content

Marek Hamšík sa lúči ako rekordér: Prekoná ho niekto niekedy?

nedeľa, 13. november 2022 19:42 | Autor: TASR

Marek Hamšík
Marek Hamšík | zdroj: TASR

Slovenský futbalista Marek Hamšík podľa vlastných slov nevníma prebiehajúci reprezentačný zraz ako svoj posledný. Dlhoročný kapitán sa s účinkovaním v národnom tíme oficiálne rozlúči v nedeľu 20. novembra na Tehelnom poli v prípravnom zápase proti Čile.

Hamšík bol súčasť slovenského mužstva na jediných MS v roku 2010 v JAR a na oboch ME (2016, 2020). Tieto tri podujatia považuje za vrchol reprezentačnej kariéry, najkrajší je preňho gól proti Rusku (2:1) v základnej fáze EURO 2016. "Ešte to nevnímam tak, že končím. Jednoducho som prišiel na zraz. Asi to na mňa príde až v zápase proti Čile," povedal Hamšík v Senci pred začiatkom zrazu.

Práve on odporučil talianskeho trénera Francesca Calzonu ako nového kouča národného tímu. "Prirovnávam to k tomu, akou cestou sa vydali hokejisti a maďarská futbalová reprezentácia. Verím, že to bude rovnaký prípad a tréner Calzona zotrvá pri reprezentácii tak dlho ako Ján Kozák či Vladimír Weiss," povedal Hamšík k novému kormidelníkovi. Pred juhoamerickým štýlom futbalu má rešpekt: "Čile vnímam ako náročného súpera. Hrajú behavý, agresívny futbal a majú dobrú techniku. Ako všetky juhoamerické tímy."

Na jeho reprezentačnú rozlúčku si zatiaľ kúpilo lístky 9000 ľudí, stredopoliar Trabzonsporu by mal nastúpiť v základe a striedať pred koncom riadneho hracieho času, aby si užil potlesk publika. "S trénerom sme už dohodnutí na minutáži, ale nebudem prezrádzať detaily," uviedol k stretnutiu na Tehelnom poli Hamšík, ktorý drží rekord za najväčší počet gólov (26) a štartov (135) v slovenskom drese.

"Rekordy sú na to, aby boli prekonané a určite sa to raz stane, no pri góloch to bude asi náročnejšie. Na druhej strane - ako prvý som v Neapole prekonal Diega Maradonu a o rok neskôr prekonali mňa," okomentoval svoje zápisy so smiechom Hamšík.

"Lúčim sa s jednou kapitolou futbalu, ale myslím si, že je veľká a dôležitá," dodal na záver 35-ročný stredopoliar. Zápas s Čile je na programe v nedeľu o 13.30 h. Slováci sa ešte predtým predstavia na pôde Čiernej Hory, proti ktorej nastúpia vo štvrtok o 18.00 h v Podgorici.

 

Nominácia SR na novembrové prípravné zápasy v Čiernej Hore (17.11.) a proti Čile (20.11.):

Brankári: Martin Dúbravka (Manchester United), Marek Rodák (Fulham), Henrich Ravas (Widzew Lodž),

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Kristián Vallo (Wisla Plock), Michal Tomič (Slovácko), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Milan Škriniar (Inter Miláno), Adam Obert (Cagliari Calcio), Tomáš Nemčík (MŠK Žilina), Dávid Hancko (Feyenoord Rotterdam), Vernon De Marco (Slovan Bratislva)

Stredopoliari: Patrik Hrošovský (KRC Genk), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Juraj Kucka (Slovan Bratislava), Peter Pokorný (FC Fehérvár), László Bénes (Hamburger SV), Marek Hamšík (Trabzonspor), Ondrej Duda (1. FC Kolín nad Rýnom), Dávid Strelec (Spezia Calcio), Matúš Bero (Vitesse Arnheim), Martin Regáli (MFK Ružomberok), Tomáš Suslov (FC Groningen)

Útočníci: Dávid Ďuriš, Adrián Kaprálik (obaja MŠK Žilina), Róbert Boženík (Boavista Porto), Adam Zreľák (Warta Poznaň)

 

Realizačný tím:

Tréner: Francesco Calzona

Asistenti trénera: Gianluca Segarelli, Simone Bonomi

Tréner brankárov: Matúš Kozáčik

Kondiční tréneri: Alessandro Bulfoni, Martin Rusňák

Videoanalytik: Marco Brini

Technický manažér: Giovanni Paolo De Matteis

Manažér tímu: Jakub Kojnok

Lekári: Ján Baťalík, Vladimír Pener

Fyzioterapeuti: Marián Drinka, Peter Hečko, Martin Nozdrovický

Masér: Mário Prelovský

Kustódi: Ján Beniak, Marek Košáň