Main Content

Poliaci idú do Kataru na čele s Lewandowskim: S čím mali problémy?

štvrtok, 10. november 2022 22:19 | Autor: TASR

Robert Lewandowski
Robert Lewandowski | zdroj: TASR

Tréner poľskej reprezentácie Czeslaw Michniewicz musel pri tvorení nominácie na MS v Katare vyriešiť najmä nedostatok defenzívnych stredopoliarov. Kapitánsku pásku si podľa očakávaní nasadí elitný útočník Robert Lewandowski, ktorý stále čaká na svoj prvý gól na svetovom šampionáte.

Prekvapením v nominácii je Damian Szymanski z AEK Atény – ten doposiaľ absolvoval len osem reprezentačných zápasov. Práve jeho zaradenie je výsledok absencie defenzívnych stredopoliarov. Michniewicza, ktorý označil nomináciu za najdôležitejšiu vec vo svojom živote, presvedčila Szymanského forma v predošlom období.

Brankárskou jednotkou bude v poľskom tíme Wojciech Szczesny z Juventusu Turín a v obrane sa predstavia aj Jan Bednarek a Matty Cash z Aston Villy. Lewandowski mieri na svoj druhý svetový šampionát. Na MS 2018 v Rusku jeho tím vypadol v základnej skupine po prehre so Senegalom (1:2) a Kolumbiou (0:3).

Tridsaťštyriročný útočník je so 76 gólmi v 134 zápasoch historicky najlepší strelec Poľska, na svetovom šampionáte si však strelecké konto ešte neotvoril. V tejto sezóne ukazuje v Barcelone dobrú formu. Vo všetkých súťažiach nastúpil v 20 zápasoch a strelil 18 gólov.

"Každý jeden z týchto hráčov má vysokú úroveň, takže sa na nich môžem vždy spoľahnúť," uviedol Michniewicz pre AP. Kouč prišiel na reprezentačnú lavičku v januári po nečakanom odchode Paula Sousu. Ten uprednostnil ponuku brazílskeho klubu Flamengo a svojmu nasledovníkovi prenechal tím tri mesiace pred barážou o svetový šampionát.

Poliaci odštartujú svoje pôsobenie na MS 22. novembra proti Mexiku a o postup z C-skupiny zabojujú aj proti Saudskej Arábii (26.11.) a Argentíne (30.11.). V stredu ešte absolvujú na domácej pôde prípravný zápas proti Čile (16.11.).

 

Brankári: Bartlomiej Drągowski (Spezia Calcio), Lukasz Skorupski (Bologna), Wojciech Szczesny (Juventus Turín)

Obrancovia: Jan Bednarek (Aston Villa), Bartosz Bereszyński (Sampdoria), Matty Cash (Aston Villa), Kamil Glik (Benevento Calcio), Robert Gumny (Augsburg), Artur Jedrzejczyk (Legia Varšava), Jakub Kiwior (Spezia Calcio), Mateusz Wieteska (Clermont Foot), Nicola Zalewski (AS Rím).

Stredopoliari: Krystian Bielik (Birmingham City), Przemyslaw Frankowski (RC Lens), Kamil Grosicki (Pogoň Szczecin), Jakub Kaminski (Wolfsburg), Grzegorz Krychowiak (Al-Shabab), Michal Skoras (Lech Poznaň), Damian Szymanski (AEK Atény), Sebastian Szymanski (Feyenoord Rotterdam), Piotr Zielinski (Napoli), Szymon Zurkowski (AC Fiorentina)

Útočníci: Robert Lewandowski (Barcelona), Arkadiusz Milik (Juventus Turín), Krzysztof Piatek (US Salernitana), Karol Swiderski (Charlotte FC)