Main Content

PRE A PROTI: Ostane Slafkovský v NHL?

nedeľa, 6. november 2022 22:22 | Autor: Róbert Kalnický

Juraj Slafkovský
Juraj Slafkovský | zdroj: Twitter

Juraj Slafkovský má za sebou prvých deväť zápasov v kanadsko-americkej NHL. Teraz je na rade Montreal Canadiens, ktorý musí rozhodnúť o jeho budúcnosti. Vedenie Habs sa rozhoduje, či si nechá draftovú jednotku v prvom tíme, alebo ho pošle na farmu.

OHLIADNUTIE

V hre v rozhodovaní je viacero aspektov, ktoré môžu záverečný výrok ovplyvniť. V doterajšom priebehu sa Slafkovský ocitol v deviatich stretnutiach. Priemerne sa na ľad v zápase dostane na štrnásť striedaní. Najviac ich dostal v zápase proti Vegas, konkrétne 17.

Slafkovského striedania
Slafkovského striedania | zdroj: Twitter

V posledných troch stretnutiach sa Slafkovský dostal aj do presilových hier. Celkovo dostal k dispozícii v hre v početnej výhode 2 minúty a 47 sekúnd. Počas nich ukázal veľký potenciál. Slafkovský naznačil, že pri väčšej voľnosti a väčšom priestore na ľade rastie aj kvalita jeho hry. Dokonca, v stretnutí na ľade St. Louis Blues sa práve v hre 5 na 4 zapísal aj do streleckej listiny.

Draftová jednotka odohrala v najlepšej hokejovej lige niečo vyše 99 minút. Najčastejšie sa na ľadovej ploche objavovala v spoločnosti Jakea Evansa (59 minút), Mikea Hoffmana (20 minút) a Rema Pitlicka (17 minút). Pri všetkej úcte k týmto hráčom, ich kvalita nie je najvyššia, a to môže zabrzdiť Jurajov rozkvet. Najmä pre jeho ofenzívu, kvôli ktorej si ho Habs vybrali z prvého miesta na drafte.

Napriek náročnej pozícii si však "Slaf" počínal veľmi dobre. Hoci sa počas svojho pobytu na ľade dostal len k deviatim strelám, dokázal sa trikrát presadiť. V štatistikách pri jeho mene svieti bilancia 3+0 a je tretím najlepším najlepším strelcom tímu po hviezdach Caufieldovi a Suzukim. Naopak, v defenzíve Juraj patrí k najlepším v tíme. Pokročilé štatistiky ukazujú, že patrí medzi elitu v narúšaní šancí súpera.

Zámorskí odborníci sa zhodujú, že draftová jednotka spravila obrovský pokrok najmä v detailoch v útočnom pásme, no stále sú veci, na ktorých potrebuje zapracovať. Vypichli moment zo zápasu v Minnesote, kedy na pár okamihov stratil koncentráciu, a prakticky ihneď schytal tvrdý hit. Rozhodovanie v niektorých situáciách stále potrebuje zlepšiť, ale svoj prirodzený talent a veľkosť využíva vo svoj prospech oveľa častejšie, než tomu bolo v prvých pár zápasoch.

 

This sequence didn't result in a goal, but it showed Slafkovsky's growing efficacy deep in the offensive zone.

He's getting better at making the little plays in-tight. pic.twitter.com/aVn0iYntTM

— Marco D'Amico (@mndamico) November 6, 2022

 

ČAS NA ROZHODNUTIE

Montrealu sa čas definitívne skončil. Pred najbližším stretnutím potrebuje Habs rozhodnúť o osude draftovej jednotky. Ponechať si Slafkovského v prvom tíme alebo ho poslať na farmu do Lavalu? Jedno je isté, v tíme Rocket by sa stal osobnosťou číslo jeden. Navyše, farmársky klub Montrealu nezažíva najlepší vstup do ročníka a posilu v podobe draftovej jednotky by potreboval ako soľ.

Cieľom Montrealu nie je vyvinúť hráča, ktorý sa stane šedým priemerom ligy, ale hviezdu, na ktorej to bude postavené v nasledujúcich sezónach. Preto sa objavujú hlasy, ktoré hovoria o tom, že by bolo potrebné z neho spraviť superstar v AHL, kde by dostal priemer na ľade blížiaci sa aj k dvadsiatim minútam. 

Taktiež, ak by ostal v prvom tíme a začal mu plynúť jeho entry-level contract, potreboval by dostať viac priestoru na ľade. Predsa len, nechcete, aby vaša budúca hviezda "spálila" jeden rok v štvrtej formácii a nedokázala sa prebojovať vyššie.

Na druhej strane, Slaf ukázal, že je by sa mu mohlo vo vyšších formáciách dariť. V presilových hrách z neho vyžaruje pokoj a istota. To isté by mohlo byť aj v hre piatich proti piatim, keby hrá vo druhom, resp. treťom útoku.

 

Slafkovsky is eligible for 2 slides, the moment he plays in 10 NHL games in a single season, he is no longer slide-eligible and his 3 year contract officially begins. https://t.co/69B3kARE86

— CapFriendly (@CapFriendly) November 6, 2022

 

PREČO NHL?

Slafkovský však v úvodných deviatich vystúpeniach ukázal, že je pripravený naplno vhúpnuť do najlepšej hokejovej ligy sveta. Potrebuje rok, v ktorom budú jeho schopnosti a rozhodnutia testované najlepšími hráčmi na sveta. Degradácia o level nižšie by nemusela byť tým najlepším východiskom. K tomuto variantu sa prikláňa aj insider Habs Marc Dumont.

Nájsť priestor v zostave však nebude jednoduché. Montreal má súpiske skúsených hráčov, ktorí sú v úvode ročníka sklamaním. V kuloároch sa už začína šepkať, že vedenie Habs by sa rado pokúsilo vymeniť minimálne jedného z trojice Mike Hoffman, Jevgenij Dadonov a Jonathan Drouin. Práve trejd niekoho z tejto trojice by Slafkovskému mohol otvoriť cestu do prvého tímu.

Ak Canadiens nedokážu vyčleniť čas na ľade pre Slafkovského, Laval by mal byť v ideálnej pozícii poskytnutie herných minút, ktoré potrebuje na pokračovanie vo svojom rozvoji. 

*PODROBNÉ ŠTATISTIKY PREVZATÉ Z NATURALSTATTRICK