Main Content

FIFA má strach. Infantino vyzval reprezentácie, aby neriešili politiku v Katare

sobota, 5. november 2022 11:02 | Autor: TASR

Gianni Infantino
Gianni Infantino | zdroj: © TASR

Najvyšší predstavitelia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vyzvali 32 tímov, ktoré sa zúčastnia ma MS v Katare, aby sa sústredili len na zápasy a vyhli sa rozdávaniu lekcií z morálky.

Prezident FIFA Gianni Infantino a generálna sekretárka Fatma Samourová vyzvali tímy, aby „nechali futbal v centre diania“ pred intenzívnym zameraním médií na trénerov a hráčov.

Infantino a Samourová požiadali 32 futbalových federácií, aby nedovolili zatiahnuť futbal do každej ideologickej, alebo politickej bitky, ktorá existuje. "Prosím, teraz sa sústreďme na futbal!"

Katar zvolili ako organizátora MS v roku 2010, no okamžite sa v tejto súvislosti objavili protesty s tým, ako krajina zaobchádza s pracovníkmi, ktorých potrebovala na vybudovanie štadiónov v hodnote desiatok miliárd dolárov, a aj voči jej zákonom, ktoré kriminalizujú vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia. Komentáre FIFA na obranu Kataru sú v uplynulých týždňoch čoraz ostrejšie zo strany verejných činiteľov. Šejk Tamim bin Hamada Al Thani pred dvoma týždňami uviedol, že voči Kataru sa spustila bezprecedentná kampaň.

Osem európskych tímov sa zaviazalo, že ich kapitáni budú nosiť dúhovú pásku na podporu antidiskriminačnej kampane, hoci je to v rozpore s pravidlami FIFA. Niekoľko trénerov a federácií vrátane USA podporilo výzvy na vytvorenie kompenzačného fondu pre rodiny zahraničných pracovníkov, ktorí zomreli počas prác na budovaní štadiónov v Katare.

Výzvam na zrušenie účasti na MS čelila FIFA aj v súvislosti s reprezentáciou Iránu. Niektoré krajiny Irán obvinili z diskriminácie žien a ukrajinskí futbaloví funkcionári poukázali na porušovanie ľudských práv v krajine a aj na to, že Irán zásobuje ruskú armádu zbraňami.

Infantino sa už niekoľkokrát vyjadril, že MS v Katare budú najlepším šampionátom všetkých čias. "Vieme, že futbal nežije vo vzduchoprázdne a rovnako sme si vedomí toho, že na celom svete existuje veľa výziev a ťažkostí politického charakteru. Vo FIFA sa snažíme rešpektovať všetky názory a presvedčenia bez toho, aby sme zvyšku sveta rozdávali morálne lekcie. Jednou z veľkých predností sveta je skutočne jeho rozmanitosť, a ak inklúzia niečo znamená, znamená to rešpektovať túto rozmanitosť. Žiadni ľudia, kultúra alebo národ nie sú ´lepší´ ako iní. Tento princíp je základným kameňom vzájomného rešpektu a nediskriminácie. A to je tiež jedna zo základných hodnôt futbalu," napísali lídri FIFA.

Infantino tiež zopakoval dlhodobé sľuby Kataru, že "všetci návštevníci Kataru budú vítaní bez ohľadu na pôvod, náboženstvo, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo národnosť."