Main Content

FIFA hovorí o futbale: Má strach z protestov počas MS v Katare

piatok, 4. november 2022 20:31 | Autor: TASR

Katar 2022
Katar 2022 | zdroj: Instagram

Najvyšší predstavitelia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vyzvali všetkých 32 účastníkov svetového šampionátu, aby sa v Katare sústredili na hru a vyhli sa protestom a rozdávaniu lekcií z morálky. Pod list sa podpísali prezident FIFA Gianni Infantino a generálna sekretárka organizácie Fatma Samourová.

"Prosím, teraz sa sústreďme na futbal!," napísali funkcionári FIFA a žiadajú 32 národných federácií, aby "nedovolili zatiahnuť futbal do každej ideologickej alebo politickej bitky, ktorá existuje." Šport má byť podľa nich zostať v Katare v centre diania. Výber arabského emirátu za hostiteľskú krajinu MS v roku 2010 vyvolal vlnu kritiky pre zlé zaobchádzanie so zahraničnými robotníkmi s nízkymi príjmami i pre zákony kriminalizujúce vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia.

Osem európskych účastníkov šampionátu už avizovalo, že v rámci iniciatívy "One Love" budú ich kapitáni na MS nosiť dúhové pásky v tvare srdca a to aj napriek prípadnému porušeniu pravidiel FIFA. Chcú tak poukázať na podľa nich potláčanie ľudských práv zo strany hostiteľskej krajiny. Dánsko si do Kataru berie aj čierne dresy na počesť robotníkov, ktorí zomreli pri stavebných prácach počas príprav na šampionát. Ukrajina zasa žiadala o vylúčenie Iránu z MS, keďže táto krajina údajne porušuje ľudské práva a dodáva Rusku zbrane, použité pri invázii.

"Vieme, že futbal nežije vo vzduchoprázdne a rovnako sme si vedomí toho, že na celom svete existuje veľa výziev a ťažkostí politickej povahy," napísali podľa agentúry AP lídri FIFA vo svojom liste, v ktorom nešpecifikovali žiadny konkrétny problém. "Vo FIFA sa snažíme rešpektovať všetky názory a presvedčenia bez toho, aby sme zvyšku sveta rozdávali morálne lekcie. Jednou z veľkých predností sveta je jeho rozmanitosť a ak inklúzia niečo znamená, tak znamená práve rešpektovať túto rozmanitosť. Žiadny človek, kultúra, alebo národ nie sú ´lepší´ ako ktorýkoľvek iný. Tento princíp je základným kameňom vzájomného rešpektu a nediskriminácie. A je to tiež jedna zo základných hodnôt futbalu," uvádza sa v liste.

V Katare očakávajú počas svetového šampionátu, ktorý potrvá od 20. novembra do 18. decembra, približne 1,2 milióna návštevníkov zo zahraničia.