Main Content

Odmietol dva kluby, aby mohol hrať za Rangers: Toto je príbeh Adama Foxa

nedeľa, 30. október 2022 09:22 | Autor: Róbert Kalnický

Adam Fox
Adam Fox | zdroj: TASR

Príbeh Adama Foxa je skutočne výnimočný. Držiteľ Norris Trophy má za sebou zaujímavú minulosť. Do New Yorku Rangers sa dostal najmä vďaka svojej odhodlanosti a tvrdohlavosti. Toto je jeho príbeh.

Adama Foxa draftovalo v roku 2016 z celkového 66. miesta do NHL Calgary Flames. Americký obranca však nikdy nenastúpil v drese Flames do súťažného stretnutia. Dokonca odmietol podpísať nováčikovský kontrakt, a tak vedenie Plameňov muselo konať. Po drafte totiž Fox pôsobil na Harvard University v NCAA.

V lete v roku 2018 sa predstavitelia Calgary a Caroliny dohodli na trejde. Novými tvárami v organizácii Plameňov boli Noah Hanifin a Elias Lindholm. Opačným smerom putovali Dougie Hamilton, Mikeal Ferland a vtedy ešte neznámy Adam Fox. Problémom však bolo, že mladý Američan odmietal hrať aj v Caroline, a tak sa v celku z mesta Raleigh neohrial dlho.

O rok neskôr tak Fox prestupoval do New Yorku Rangers, teda do klubu, v ktorom chcel pôsobiť od mala. Protihodnotou boli voľba v druhom kole draftu 2019 a podmienená voľba v treťom kole draftu 2020. A práve na Manhattane sa Fox po prvý raz pozrel do NHL. V premiérovom ročníku odohral 70 zápasov, v ktorých nazbieral 42 kanadských bodov.

Aktuálne je v tíme štvrtý rok a patrí k najväčším oporám tímu. S vedením Jazdcov sa dohodol na kontrakte do konca ročníka 2028/2029 a ročne si prilepšuje o 9,5 milióna dolárov. Zaujímavosťou je, že v ročníku 2020/2021 sa dokonca stal držiteľom Norris Trophy pre najlepšieho obrancu súťaže.