Main Content

Budúcnosť Realu Madrid a nemeckej reprezentácie Sami Khedira

pondelok, 20. február 2012 14:15 | Autor: Erik Tejedi

Budúcnosť Realu Madrid a nemeckej reprezentácie Sami Khedira
Budúcnosť Realu Madrid a nemeckej reprezentácie Sami Khedira | zdroj: Erik

Sami Khedira sa spolu s Thiagom, Mesutom Ozilom, Sergiom Aguerom, Javierom Hernandézom a mnohými inými radí medzi skúsené talenty, ktoré už majú čosi za sebou. O jeho perspektíve do budúcnosti hovorí aj fakt, že v 24 rokoch hrá za Real Madrid a patrí k hráčom, na ktorých sa José Mourinho môže vždy spoľahnúť.



Podľa mnohých je Khedira veľmi talentovaným a najmä dynamickým hráčom. Mourinhova formácia 4-2-3-1 je pre neho ako stvorená. S Xabim Alonsom tvorí pri každom štarte v základnej zostave vynikajúcu stredopoliarsku dvojicu, ktorá je vždy pripravená podporiť útok, ale zároveň veľmi platná v defenzívnej činnosti. Khedira síce nepatrí k najvyťažovanejším hráčom Mourinha, ale vždy keď sa objaví na trávniku je na neho spoľahnutie. V aktuálnom ročníku odohral zatiaľ zhruba 60% stretnutí Pusiniek.



Sami Khedira sa narodil 4. apríla 1987 v Stuttgarte, toho času v Západnom Nemecku, rodičom rôznych národností. Mama bola Nemka a otec bol synom tuniských prisťahovalcov. Keď mal sedem rokov všimol si ho skaut Vfb Stuttgart na turnaji, ktorý sa konal 25 km od Stuttgartu v mestečku Wernau. Vedene dorastu sa rozhodlo, že defenzívne naladeného záložníka vezme do svojich radov. Khedira dopomohol Stuttgartu v mládežníckych kategóriách k viacerým trofejam a preto ho v roku 2004 "béčko" prijalo medzi seba. Khedira sa o necelé dva roky predral až do prvého tímu a okamžite si vybudoval miesto u trénera. Ten ho síce nenasadzoval pravidelne, ale Sami bol so svojou pozíciou spokojný. Niet sa čomu diviť, veď hneď v jeho prvej sezóne v A-tíme Vfb vyhral nemeckú Bundesligu. Khedira sa podpísal pod tento titul 22 štartmi v základnej zostave, strelil 4 góly a na dva ďalšie prihral. Jeho výkony boli v nízkom veku fascinujúce a s Stuttgartom podpísal po sezóne novú zmluvu s platnosťou do roku 2009.

V budúcej sezóne nemecký šampión vyhorel na plnej čiare v Lige majstrov, keď vyhral len jediný zápas proti Glasgow Rangers v skupine E, kde bol aj s Barcelonou a Lyonom. V sezóne 2008-09 skončil na tretej priečke a opäť postúpil do Ligy majstrov po tom ako si v predkole poradil s rumunským majstrom Timisoara (2-0, 0-0). V skupinovej fáze sa im tento krát darilo viac, keď postúpili z druhého miesta do osemfinále, v ktorom ich vyradila Barcelona (1-1, 4-0). V Bundeslige sa však Stuttgart trápil a napokon skončil na neslávnej šiestej priečke, ktorá mu zaisťovala len účasť v predkole Európskej ligy.



V roku 2010 sa konali Majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike a 6. apríla bol Sami zaradený do širšieho výberu nemeckej reprezentácie, ktorú vedie Joachim Low. Ten ho napokon zapísal aj do konečnej nominácie, keďže sa pred šampionátom zranil Michael Ballack, Rolfes a Westermann. Khedira si svojimi skvelými výkonmi v skupinovej fáze vybudoval pevné miesto v základe nemeckej reprezentácie a v zápase o bronz dokonca gólom spečatil výhru 3-2 nad Uruguajom (video nižšie).



Do Európskej ligy sa síce Stuttgart prebojoval, no Khedira už pri tom nebol. Ten po skvelých výkonoch v Stuttgarte a nemeckej reprezentácií prestúpil do Realu Madrid za 14 miliónov eur a veľmi rýchlo sa adaptoval na španielsky štýl hry. Svojimi výkonmi v aktuálnej sezóne sa radí medzi najlepších defenzívnych záložníkov na svete a Biely Balet bude zrejme z jeho služieb ťažiť ešte dlhé roky.

VIZITKA
Meno: Sami Khedira
Pozícia: Záložník
Dátum narodenia: 4. apríl 1987
Miesto narodenia: Stuttgart, Západné Nemecko
Výška: 189 cm
Váha: 81 kg
Debut v Reale: 29. augusta 2010 (Real Madrid vs Mallorca 0-0, liga) 

2004-2006   Vfb Stuttgart B
2006-2010   Vfb Stuttgart
2010-súč.    Real Madrid