Main Content

Paríž Saint-Germain nespoznal príchuť porážky v 25 zápasoch v rade

pondelok, 17. október 2022 14:17 | Autor: TASR

Lionel Messi a Kylian Mbappe
Lionel Messi a Kylian Mbappe | zdroj: TASR

Futbalisti Paríža St. Germain natiahli šnúru bez prehry vo všetkých súťažiach na 25 zápasov. V nedeľu si vo francúzskej "klasike" poradili doma s rivalom z Marseille 1:0 a zvýšili svoj náskok na čele Ligue 1 na tri body pred Lorientom. Favorit mal v zápase až 23 streleckých pokusov, o jediný gól sa postaral v nadstavení prvého polčasu Neymar.

Štatistici narátali v atraktívnom dueli celkovo 41 striel (23:18), čo je najviac v zápase francúzskej ligy od súboja Lyonu s Metz v januári 2021. "Oba tímy veľa útočili. My sme začali veľmi dobre, Marseille nám neskôr tiež pripravilo zopár problémov. Naša hra sa mi však naozaj páčila, vytvorili sme si množstvo nádejných pozícií. Využili sme síce jedinú, ale bolo to zaslúžené víťazstvo," tvrdí kouč PSG Christophe Galtier, ktorého zverenci tri predošlé duely remizovali - dvakrát v LM s Benficou Lisabon a v lige na ihrisku Reimsu.

Brankár hostí Pau Lopez podržal v úvode svoj tím pri šanciach Achrafa Hakimiho i Kyliana Mbappeho. Desať minút pred prestávkou Lionel Messi z priameho kopu z dvadsiatich metrov trafil brvno bránky Marseille. Parížania sa dočkali až tesne pred polčasom, keď po priťuknutí Mbappeho otvoril s pomocou žrde skóre Neymar. V druhej časti brankár PSG Gianluigi Donnarumma zneškodnil príležitosť Jonathana Claussa a nádeje hostí na bodový zisk výrazne klesli po vylúčení striedajúceho Samuela Gigota, ktorý v 72. minúte nepekne fauloval Neymara. Domáci si tesný náskok postrážili a Marseille na štvrtej priečke zaostáva za lídrom o šesť bodov. Neymar je na čele tabuľky ligových strelcov s deviatimi zásahmi, rovnaký počet má na konte aj kanadský útočník Jonathan David z Lille.

PSG prehralo jediný z 26 predchádzajúcich vzájomných stretnutí s Marseille a v lige ťahajú šnúru 20 duelov bez prehry, najdlhšiu od mája 2018/januára 2019 - vtedy neprehrali 21 zápasov. Parížania vyšli naposledy bodovo naprázdno v marci tohto roka v Monaku (0:3). "Páči sa mi naša súčasná fazóna a dúfam, že nám to vydrží čo najdlhšie," vyhlásil Galtier. Jeho náprotivok Igor Tudor pochválil oba tímy za ofenzívnu aktivitu: "Skončilo sa to síce 1:0, ale mohlo to byť pokojne 5:5, 4:5 alebo 6:4. Nie som sklamaný, Paríž si víťazstvo zaslúžil."

"Vedeli sme, že to bude veľký boj. Marseille dokázalo, že je v dobrej forme. Hrali agresívne a s nasadením. Pre nás to bol zápas, ktorý sme chceli a potrebovali vyhrať a spoločne sme to zvládli. Mohli sme dať aj viac ako jeden gól," uviedol stredopoliar PSG Marco Verratti. Francúzsky šampión sa najbližšie v piatok predstaví na ihrisku Ajaccia, Marseille hostí v sobotu Lens.