Main Content

Britský vytrvalostný plavec vydržal plávať viac než 52 hodín

pondelok, 26. september 2022 19:53 | Autor: TASR

Plávanie
Plávanie | zdroj: TASR

Britský vytrvalostný plavec a dobrodruh Ross Edgley prekonal minulý týždeň rekord v dĺžke plávania bez prerušenia v Lochnesskom jazere v Škótsku. Vydržal plávať viac než 52 hodín a dosiahol vzdialenosť 79 kilometrov. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry DPA.

Edgley plával 52 hodín a 39 minút bez toho, aby vystúpil na breh alebo sa dotkol plavidla. Voda v tomto známom jazere mala teplotu päť stupňov Celzia a Edgley musel čeliť aj dažďu a vetru.

Edgley (36) plánoval pôvodne prekonať rekord o najdlhší súvislý preplávaný úsek bez prestávky vo vode, v ktorej nedochádza k striedaniu prílivu a odlivu, približuje stanica BBC. Tento rekord má v súčasnosti hodnotu 67 hodín a 16 minút. Takisto chcel upriamiť pozornosť na ochranu porastov hnedých rias v moriach pri pobreží Škótska.

Plávať začal v stredu 21. septembra v okolí mesta Inverness a svoj výkon zakončil v piatok 23. septembra popoludní pri obci Fort Augustus na južnej strane Lochnesského jazera. Svoj výkon označil za jednu z najväčších výziev svojej kariéry po fyzickej i psychickej stránke.

Tento vytrvalec v roku 2018 oboplával okolo Veľkej Británie, keď za 157 dní zdolal v mori viac než 2880 kilometrov. Počas tohto výkonu prekonal viacero rekordov.