Main Content

Fantastický Alcaraz zvládol päťsetovú bitku a je vo finále US Open: Je to neuveriteľné

sobota, 10. september 2022 09:38 | Autor: TASR

Carlos Alcaraz
Carlos Alcaraz | zdroj: TASR

Španielsky tenista Carlos Alcaraz postúpil do finále grandslamového turnaja US Open. V semifinále zdolal Američana Francesca Tiafoea 6:7, 6:3, 6:1, 6:7, 6:3. Devätnásťročný Španiel má zároveň šancu stať sa najmladšou svetovou jednotkou v histórii mužského tenisu, ak vo finále zdolá Caspera Ruuda z Nórska. Doposiaľ bol najmladší Lleyton Hewitt vo veku 20 rokov a deväť mesiacov. V prípade finálového triumfu sa jednotkou stane Ruud.

Alcaraz zvládol na turnaji tretiu päťsetovú drámu po sebe. Obaja tenisti predvádzali atraktívnu hru, diváci im niekoľkokrát tlieskali postojačky. Tak ako v prvom sete po skvostnej výmene, keď Alcaraz dobehol niekoľko zdanlivo stratených lôpt, až napokon zahral nechytateľný forhend po čiare.

Tiafoe ťažil spočiatku z dobrého podania, no od polovice zápasu sa mu na ňom prestalo dariť. Alcaraz zaznamenal v zápase 59 víťazných úderov, Tiafoe o osem menej. Výraznejšia bola štatistika nevynútených chýb, Američan ich urobil 52, Španiel 37. "Chcel som tu byť v nedeľu a držať nad hlavou pohár pre víťaza. Mal som to v hlave. Viem, že mnohí sú hrdí na to, čo som dokázal. Chcel som, aby to skončilo trochu inak, to je všetko," uviedol po zápase Tiafoe so slzami v očiach. Potom dodal: "Práve som dokázal, že môžem hrať tenis s tými najlepšími a som schopný vyhrávať grandslamy."

Američanovi po týchto slovách tlieskala v hľadisku aj Michelle Obamová, manželka bývalého amerického prezidenta. Poklonu mu vzápätí vystrúhal aj Alcaraz: "Frances nechal na kurte naozaj všetko. Bojovali sme o každý bod a je jedno, či hráme päť, alebo šesť hodín. Je to neuveriteľné. Odohral som tri päťsetové zápasy, všetky veľmi dlhé, veľmi náročné. Energiu mám len vďaka vám všetkým. Finále bude pre moju rodinu, pre môj tím a pre vás všetkých."

Ruud postúpil do finále, keď ako turnajová päťka zdolal v semifinále Rusa Karena Chačanova v štyroch setoch 7:6 (5), 6:2, 5:7, 6:2. Do stavu 4:4 v 1. sete obaja dvakrát stratili podanie, no následne si ho už postrážili a úvodné dejstvo dospelo do tajbrejku. Ruud v ňom viedol už 4:1 a napokon využil tretí setbal za stavu 6:5. Chačanov síce získal prvú hru druhého setu, no v treťom aj piatom geme stratil podanie a Ruudov náskok 4:1 sa ukázal ako priveľké sústo.

Nór čistou hrou pri svojom podaní ukončil druhý set, v ktorom pri vlastnom podaní nestratil ani jeden fiftín. Tretí set bol dlho vyrovnaný, keďže obaja si držali podanie. Chačanov sa dostal do náskoku 6:5, no v 12. hre brejkol súpera a znížil na 1:2. Vo štvrtom sete sa Ruud vrátil k hre z druhého, vyhol sa zbytočným chybám a po brejkoch v treťom a piatom geme získal náskok 4:1. Ten si už nenechal vziať a zápas ukončil po 3 hodinách čistou hrou pri svojom podaní. "Bol to z mojej strany vynikajúci zápas. Spočiatku som bol nervózny, stratil som veľa servisov. Potom som sa upokojil a v 2. a 4. sete som hral výborne. Som veľmi šťastný z postupu do finále. Po prehre v Paríži som si hovoril, že sa môže stať, že to bude moje jediné grandslamové finále v kariére. Je pre mňa veľké zadosťučinenie, že som znovu vo veľkom finále. Snažím sa zvládať každý dôležitý zápas a vážiť si každú príležitosť, ktorú dostanem," povedal Ruud.

Pre 23-ročného Nóra to bude druhé grandslamové finále v kariére. Prvýkrát bojoval o titul v prebiehajúcej sezóne na turnaji Roland Garros v Paríži, keď prehral so Španielom Rafaelom Nadalom. Alcaraz sa o titul na grandslamovom turnaji pobije po prvý raz a ak vo finále uspeje, stane sa druhým najmladším mužským šampiónom US Open vo veku 19 rokov a štyri mesiace. Zatiaľ najmladším tenistom ktorý získal titul na US Open, je Američan Pete Sampras (19 rokov, 28 dní). "Je úžasné bojovať o veľké veci," uviedol Alcaraz.

Muži - dvojhra - semifinále:

Carlos Alcaraz (Šp.-3) - Frances Tiafoe (USA-22) 6:7 (6), 6:3, 6:1, 6:7 (5), 6:3, Casper Ruud (Nór.-5) - Karen Chačanov (Rus.-27) 7:6 (5), 6:2, 5:7, 6:2