Main Content

Iga Swiateková alebo Ons Jabeurová? Finále US Open sľubuje fantastický zápas

piatok, 9. september 2022 09:09 | Autor: TASR

Ons Jabeurová
Ons Jabeurová | zdroj: TASR

Poľská tenistka Iga Swiateková a Tunisanka Ons Jabeurová nastúpia v sobotu o 22.00 SELČ proti sebe vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom US Open. Swiateková v pozícii turnajovej jednotky zvíťazila v semifinále nad nasadenou šestkou Bieloruskou Arinou Sobolenkovou 3:6, 6:1, 6:4. Jabeurová ako turnajová päťka zdolala sedemnástku "pavúka" Francúzku Caroline Garciovú hladko 6:1, 6:3.

Swiateková bude bojovať o svoj tretí grandslamový titul, v tejto sezóne i v roku 2020 triumfovala na antukovom Roland Garros v Paríži. Poľka priznala, že po prehratom prvom sete duelu so sobolenkovou jej pomohla prestávka, počas ktorej zamierila na toaletu. "Potrebovala som krátku pauzu. Využila som ju na to, aby som popremýšľala, čo musím zmeniť na svojej hre. Keď som v mladosti siahla k tomuto kroku, často som na toalete plakala. Teraz mi prestávka pomohla lepšie sa skoncentrovať a na kurt som sa vrátila oveľa uvoľnenejšia. Vo finále to bude náročné, pretože Ons má v New Yorku skvelú formu," uviedla svetová jednotka pre akreditované médiá. Swiateková má so Jabeurovou bilanciu 2:2. V máji ju zdolala na antuke v Ríme, no minulý rok s ňou prehrala na harde v Cincinnati.

Sobolenková, ktorá spravila 44 nevynútených chýb, skončila pred bránami finále US Open aj vlani. "Členovia môjho tímu mi po zápase povedali, že môžem byť na seba hrdá, no po prehre človek vždy cíti sklamanie. Trikrát som mala v grandslamových semifinále veľa šancí, no nevyužila som ich, čo ma pripravilo o postup do finále," zdôraznila Bieloruska.

Jabeurová sa stala historicky prvou africkou finalistkou US Open a bude mať ďalšiu šancu získať prvú grandslamovú trofej. Vo finále Wimbledonu prehrala v júli s Kazaškou Jelenou Rybakinovou. "Po Wimblwdone som bola pod veľkým tlakom. Som šťastná, že sa mi podarilo postúpiť do ďalšieho grandslamového finále, je to super pocit. Garciová mala skvelú formu, no bola som mentálne silná a našla som recept na jej hru," povedala Jabeurová, ktorá ukončila Francúzkinu 13-zápasovú víťaznú sériu. Tunisanka to na Garciovú vie, vo vzájomnej bilancii vedie 6:0. Štyri zápasy spolu odohrali ešte za juniorských čias.

Garciová po prehre priznala, že nervozita jej zväzovala ruky aj nohy. "Až príliš som si uvedomovala, že hrám grandslamové semifinále, dostala som sa pod tlak. Od detstva som snívala o tom, že si raz zahrám o grandslamovú singlovú trofej. Robila som, čo bolo v mojich silách, bojovala som, no Ons hrala veľmi dobre a v dôležitých momentoch dokázala využiť každú šancu na brejk."