Main Content

Koľko Slovákov môže odštartovať sezónu v NHL: Blížime sa k číslu 20?

utorok, 6. september 2022 13:24 | Autor: Róbert Kalnický

Mešár, Nemec, Slafkovský
Mešár, Nemec, Slafkovský | zdroj: TASR / AP

Nový ročník kanadsko-americkej NHL sa nezadržateľne blíži. Slovenských fanúšikov môže tešiť fakt, že v sezóne 2022/2023 by sa v najlepšej hokejovej lige sveta mohlo predstaviť viacero Slovákov. Zamerali sme sa na tých, ktorí by mohli do profiligy skutočne nazrieť.

ISTÉ MIESTO:

Začíname rubrikou isté miesto. V nej máme viacerých zástupcov, s ktorými sa dá počítať. Jedná sa konkrétne o kvarteto hráčov. Jaroslav Halák bude dvojkou za Igorom Šesťorkinom v New Yorku Rangers, Martin Fehérváry by mal opäť nastupovať po boku Johna Carlssona v prvej obrane Washingtonu Capitals, Erik Černák s novou zmluvou sa zaradí medzi opory Tampy Bay Lightning a počítame aj s Tomášom Tatarom, ktorý však v New Jersey Devils potrebuje prežiť lepšiu sezónu.

VYBOJUJÚ SI MIESTO:

Do tejto kategórie zaradíme hráčov, ktorých čaká v predsezónnych kempoch boj o miesto v prvých tímoch. Jednotka draftu Juraj Slafkovský sa s najväčšou pravdepodobnosťou do prvého tímu Montrealu Canadiens dostane. V súťaži by mohli odštartovať aj Adam Ružička (Calgary) a Marián Studenič (Dallas). Pri pohľade na predsezónne súpisky Flames a Stars sa dá povedať, že vidíme priestor na to, aby nielen v prvom tíme začali, ale strávili v ňom kompletný ročník. Do tejto partie hráčov môžeme zaradiť aj Richarda Pánika. New York Islanders nespravil príliš veľa krokov počas offseason a martinskému rodákovi by miesto mohol ponúknuť. Čiernym koňom tejto časti je Pavol Regenda. Zo zámoria na neho smerujú slová chvály a veríme, že hierarchii Anaheimu Ducks by si mohol vybojovať miesto, ktoré si zastane na celý rok.

PRIPÍŠU SI ŠTARTY:

Budeme optimisti. V prípade Šimona Nemca to na prvý tím úplne zatiaľ nevidíme, avšak veríme, že niekoľko príležitostí v organizácii New Jersey Devils tento slovenský zadák dostane. Obdobným prípadom je aj Martin Chromiak v Los Angeles Kings. Šikovný pravák by mal odštartovať sezónu v AHL, avšak v prípade, že dokáže pravidelne bodovať a bude podávať kvalitné výkony, uvidíme ho aj na pár zápasov v NHL. Tretím do partie je Miloš Kelemen. Lučenecký rodák bude v organizácii Arizony Coyotes bojovať medzi talentovanými mladíkmi. Tvrdou drinou si však niekoľko zápasov vypýta, pretože Arizona sa nebojí dávať priestor tzv. „no name" hráčom. Posledným do tejto skupiny je Martin Pospíšil. S Calgary má podpísanú zmluvu, avšak čaká ho tvrdý boj o premiéru v súťaži.

MAJÚ ŠANCU PREKVAPIŤ:

V tejto časti sa zameriame na hokejistov, pri ktorých to na štarty v NHL nevidíme. Veríme však, že pozitívne prekvapiť môžu. Prvým je brankár Los Angeles Kings Dávid Hrenák. Očakáva sa, že ročník strávi v AHL v Ontariu. V konkurencii Jonathana Quicka, Cala Petersena či Phoenixa Copleyho to však na debut v súťaži nevidíme. Ďalšími želiezkami v ohni sú Filip Mešár (Montreal) a Maxim Čajkovič (Tampa Bay). V prípade oboch to na účasť v najlepšej hokejovej lige sveta nebude, avšak budú mať dostatok priestoru na to, aby hokejovo rástli v AHL. Do tejto kategórie zaradzujeme aj Samuela Kňažka. Niekdajší kapitán reprezentácie do 20 rokov však taktiež rok strávi pravdepodobne na farme. Nesmieme opomenúť Michala Mrázika, ktorý dostane príležitosť v kempe Arizony, jeho budúcnosť je však nejasná. 

OTÁZNE:

 Na záver sme si nechali Zdena Cháru. V jeho prípade ešte stále nie je jasné, či v najlepšej hokejovej lige sveta bude pokračovať. Zámorskí novinári však majú názor, že slovenský obor bude na trhu žiadaný. O jeho budúcnosti sa dozvieme v najbližších dňoch.