Main Content

Manchester City je fantastický tím. Guardiola chváli Haalanda aj Alvareza

štvrtok, 1. september 2022 11:13 | Autor: TASR

Pep Guardiola
Pep Guardiola | zdroj: TASR

O druhú najvyššiu výhru v tomto ročníku anglickej futbalovej Premier League sa v stredu postaral Manchester City. Úradujúci majstri deklasovali Nottingham Forest 6:0 a o tri góly v sieti súpera sa ešte pred prestávkou zaslúžil Erling Haaland, ktorý zaznamenal čistý hetrik v druhom zápase za sebou a celkovo má na konte už deväť presných zásahov.

Tímy sa stretli prvýkrát po 13 rokoch a domáci nepustili nováčika takmer k ničomu. Otvárací gól vsietil Haaland už v 13. minúte, keď zblízka zmenil smer strieľanej prihrávky od Phila Fodena. O desať minút neskôr dvojica zakombinovala v šestnástke, čím sa postarala o zvýšenie na 2:0, a vzápätí mohol prvý gól v sezóne pridať John Stones, bol však v ofsajde. Hetrik zavŕšil Haaland hlavičkou z bezprostrednej blízkosti. Ešte pred prestávkou trafil ľavú žrď spoza šestnástky Julian Alvarez.

Argentínsky útočník si napravil chuť dvakrát v druhom dejstve. Najprv nadviazal na presný zásah Joaa Cancela, keď mu poslal loptu do voľného priestoru Riyad Mahrez, a na konečných 6:0 zakončil strelou pod brvno zvnútra pokutového územia. "Citizens" tak dosiahli najvyššie víťazstvo nad Nottinghamom v histórii a v tomto ročníku bol výsledkovo dominantnejší len FC Liverpool, ktorý rozdrvil Bournemouth 9:0. Zverenci Pepa Guardiolu vyhrali vyšším rozdielom v decembri nad Leedsom (7:0).

"Keď ho City kúpilo, všetci hovorili o jeho minulosti. Snaží sa tu robiť to isté, čo v Nórsku, Rakúsku a Nemecku. Je talentovaný, vedeli sme o tom," nešetril Guardiola chválou na Haalanda v rozhovore pre agentúru DPA. Mladý Nór je prvý hráč Premier League s deviatimi gólmi v piatich zápasoch a vedie tabuľku strelcov. "Aj Julian je skvelý, máme dvoch neskutočných kanonierov. Majú neuveriteľný cit na góly," dodal Guardiola.

Nottingham má na konte štyri body a pripísali si aj výhru 1:0 nad West Hamom. "Manchester City je neskutočný tím, ktorý hrá neskutočným spôsobom a má vynikajúcich hráčov vrátane Haalanda. Tento súper nie je silný len v našej lige, ale aj na svetovej scéne," vzdal poklonu domácim tréner hostí Steve Cooper. Chyby však hľadal vo svojich radoch: "Haaland je brilantný a nechcem mu brať kredit, no myslím si, že pri jeho góloch sme mohli postupovať lepšie. Boli naozaj lacné a určili tempo zvyšku zápasu. Ten však nedefinuje našu sezónu, musíme ísť ďalej a poučiť sa."