Main Content

POTVRDENÉ: Toto je nový tréner slovenskej futbalovej reprezentácie. Je to dobrý ťah?

utorok, 30. august 2022 11:13 | Autor: TASR

Slovenská futbalová reprezentácia
Slovenská futbalová reprezentácia | zdroj: TASR/Martin Baumann

Novým trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie bude Francesco Calzona. Slovenský futbalový zväz (SFZ) podpísal kontrakt s 53-ročným Talianom do 31. decembra 2023 s tým, že v prípade postupu na ME 2024 sa automaticky predĺži aj na EURO.

Na návrh prezidenta SFZ Jána Kováčika a viceprezidenta pre štátne reprezentácie Karola Belaníka schválil Calzonu per rollam výkonný výbor. Zväz oficiálne predstaví nového reprezentačného trénera na piatkovej tlačovej konferencii.

Calzona nahradil vo funkcii Štefana Tarkoviča, ktorého výkonný výbor SFZ odvolal počas júnového asociačného termínu. V dvoch stretnutiach Ligy národov viedli národný tím dovtedajší asistenti Samuel Slovák a Marek Mintál. Calzona sa stal štrnástym hlavným trénerom A-tímu SR v ére samostatnosti (v rokoch 2012 až 2013 pôsobila dvojica Stanislav Griga a Michal Hipp, pozn.), z toho druhým zahraničným. V rokoch 2018 až 2020 pôsobil na lavičke Čech Pavel Hapal.

Taliana odporučil bývalý kapitán reprezentácie Marek Hamšík. S ním i so Stanislavom Lobotkom sa stretol v SSC Neapol. Tam pôsobil naposledy ako technický tréner a v rokoch 2015 až 2018 aj ako asistent hlavného trénera Maurizia Sarriho. Rovnaký post zastával aj v Cagliari, Empoli, Sorrente či Perugii.