Main Content

Tréner Slovana Weiss: Žreb je žreb, sú tam aj atraktívnejšie skupiny, ale...

piatok, 26. august 2022 21:47 | Autor: TASR

Vladimír Weiss st. a Ivan Kmotrík ml.
Vladimír Weiss st. a Ivan Kmotrík ml. | zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava narazia v skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy 2022/2023 na FC Bazilej, Žalgiris Vilnius a Pjunik Jerevan. Rozhodol o tom piatkový žreb v tureckom Istanbule.

Slovan bude hrať v H-skupine, pred žrebom figuroval v 2. výkonnostnom koši. Pri žrebe bolo 32 tímov, ktoré následne vyžrebovali do ôsmich skupín po štyroch.

Súboje v skupine absolvujú "belasí" 8. a 15. septembra, 6., 13. a 27. októbra a 3. novembra. Víťaz každej z ôsmich skupín postúpi do osemfinále play off EKL. Družstvá na druhých miestach absolvujú baráž, kde budú čeliť ôsmim tímom z Európskej ligy, ktoré skončili vo svojich skupinách na treťom mieste. Pre tímy na 3. a 4. mieste sa účinkovanie v pohárovej Európe skončí. Hrať sa bude o 18.45 a 21.00 SEČ.

Pražská Slavia sa predstaví v G-skupine spolu s CFR Kluž, Sivassporom a FC Ballkani. Ďalšieho českého zástupcu 1. FC Slovácko čaká Partizan Belehrad, 1. FC Kolín v kádri s Ondrejom Dudom a OGC Nice.

"Belasí" si zahrajú v skupine EKL po druhý raz za sebou. Vlani z nej v konkurencii tímov FC Kodaň, PAOK Solún a Lincoln Red Imps nepostúpili, získali osem bodov. V oboch zápasoch zdolali gibraltárskeho majstra, s PAOK v oboch dueloch remizovali a s Kodaňou dvakrát prehrali.

Reakcie na žreb /zdroj: RTVS, www.skslovan.com/:

Vladimír Weiss st., tréner Slovana: "Z pozície diváka to nie je až taká atraktívna skupina, ale je hrateľná. Budeme bojovať s každým súperom o dobré výsledky. Uvidíme, čo nám prinesie program, kde začneme. Žreb je žreb, sú tam aj atraktívnejšie skupiny, ale musíme si zanalyzovať každého súpera a dobre sa pripraviť. Papierový favorit je Bazilej, uvidíme, čo je v našich silách, nechcem predbiehať. Jerevan aj Žalgiris niečo musia vedieť, nebude to prechádzka. Ale verím, že ukážeme kvalitu a že potešíme divákov."

Lukáš Pauschek, obranca Slovana: "Samozrejme, žreb som si nenechal ujsť a pozorne som ho sledoval. Každý tím, ktorý sa dostal do Európskej konferenčnej ligy, musel na ceste do skupiny ukázať svoju kvalitu a silu. Na druhej strane, táto skupina je hrateľná a môžeme v nej pomýšľať na postup. Žiaden zápas v skupine nebýva ľahký, sú to špecifické duely, no máme šancu a chceme sa jej chopiť. Verím, že na Tehelnom poli opäť uvidíme pekné návštevy a fanúšikovia budú znovu naším dvanástym hráčom. Osobne som si z prvého koša prial West Ham, čo sa mi žiaľ nesplnilo, no taký je žreb, ktorý neovplyvníme. Ideme do toho a verím, že s fanúšikmi prežijeme ďalšie pekné európske pohárové chvíle. Samozrejme viem, že vo Vilniuse hrá Jakub Sylvestr, ktorého som v mojich začiatkoch v áčku stretol na niekoľkých tréningoch s prvým tímom. Určitým spôsobom poznáme jeden druhého, vieme o sebe. Najmä pre Jakuba bude určite špecifické prísť na Tehelné pole, kde hrával."

Adrián Chovan, brankár Slovana: "Pred žrebom som si veľmi prial West Ham či Slaviu Praha. Možno sme si priali práve takéto mená, ale človek si nevyberie. V prvom rade sme veľmi šťastní, že sme tento žreb mohli takto pozorne sledovať. Dostali sme takisto zaujímavých súperov a osobne si myslím, že skupina je hrateľná. Bude záležať na nás, ako sa pobijeme o postup do vyraďovacej fázy. Veríme, že aj na jeseň v skupine nám fanúšikovia vytvoria takú fantastickú kulisu ako na posledných európskych zápasoch."

Zloženie základných skupín futbalovej Európskej konferenčnej ligy 2022/2023:

A-skupina: Istanbul Basaksehir, AC Fiorentina, Heart of Midlothian, RFS Riga

B-skupina: West Ham United, FCSB, Anderlecht Brusel, Silkeborg IF

C-skupina: CF Villarreal, Hapoel Beer Ševa, Austria Viedeň, Lech Poznaň

D-skupina: Partizan Belehrad, 1. FC Kolín, OGC Nice, 1. FC Slovácko

E-skupina: AZ Alkmaar, Apollon Limassol, FC Vaduz, Dnipro-1

F-skupina: KAA Gent, FK Molde, Shamrock Rovers, Djurgarden IF

G-skupina: Slavia Praha, CFR Kluž, Sivasspor, FC Ballkani

H-skupina: FC Bazilej, ŠK SLOVAN BRATISLAVA, Žalgiris Vilnius, Pjunik Jerevan

 

Kalendár Európskej konferenčnej ligy 2022/2023:

8. septembra: 1. kolo skupinovej fázy

15. septembra: 2. kolo skupinovej fázy

6. októbra: 3. kolo skupinovej fázy

13. októbra: 4. kolo skupinovej fázy

27. októbra: 5. kolo skupinovej fázy

3. novembra: 6. kolo skupinovej fázy

7. novembra: žreb 1. vyraďovacieho kola

16. februára: prvé zápasy 1. vyraďovacieho kola

23. februára: odvety 1. vyraďovacieho kola

24. februára: žreb osemfinále

9. marca: prvé zápasy osemfinále

16. marca: odvety osemfinále

17. marca: žreb štvrťfinále a semifinále

13. apríla: prvé zápasy štvrťfinále

20. apríla: odvety štvrťfinále

11. mája: prvé zápasy semifinále

18. mája: odvety semifinále

7. júna: finále (Praha)