Main Content

Villarreal na čele La Ligy. Chvály na Lewandowskeho či sklamanie Atlética Madrid

pondelok, 22. august 2022 09:48 | Autor: TASR

Villarreal FC
Villarreal FC | zdroj: TASR

Poľský kanonier Robert Lewandowski pomohol dvoma gólmi v deň svojich 34. narodenín k prvému víťazstvu futbalistov FC Barcelona v novom ročníku La Ligy. Katalánci uspeli v 2. kole na ihrisku Realu Sociedad San Sebastian 4:1, keď dlho nerozhodný stav zlomili až v záverečnej štvrtine duelu po príchode Ansua Fatiho. Striedajúci mladík sa na triumfe podieľal gólom a dvoma asistenciami.

Lewandowski si v nedeľu otvoril strelecký účet v Barcelone, premiérový gól dosiahol bleskovo už po 44 sekundách hry. "Hoci má 34, hrá akoby mal stále iba dvadsať. Je šialené, koľko dáva gólov a predovšetkým ako dokáže pracovať pre tím. Veľmi nám pomohol," vyzdvihol jeho prínos Pedri, ktorý je o pätnásť rokov mladší ako poľský veterán. Pre Lewandowského pripravil prvý gól iba 18-ročný španielsky obranca Alejandro Balde, no Real Sociedad vyrovnal skóre už v 6. minúte, keď stratu lopty Frenkieho de Jonga v strede poľa potrestal Švéd Alexander Isak.

Barcelona rozhodla o zisku troch bodov v druhom polčase, ako kľúčový sa ukázal príchod 19-ročného Fatiho v 64. minúte. Devätnásťročný útočník vybehol na trávnik ako "víchor" a v priebehu štyroch minút pobytu na ihrisku prihral na góly Ousmaneovi Dembelemu i Lewandovskému. V 79. minúte potom sám spečatil triumf hostí. Po sklamaní z minulotýždňovej bezgólovej remízy v domácom súboji s Rayom Vallecanom si tak vicemajster napravil chuť.

"Po prvom polčase sme si v šatni hovorili, že musíme viac útočiť do voľných priestorov. Pred týždňom sme doma dostali ranu a toto víťazstvo nás posilní. Dnes sme hrali miestami dobre, v iných momentoch až tak nie, pretože sme si zbytočne komplikovali veci," hodnotil výkon v San Sebastiane kouč Xavi. Jeho zverenci sú v tabuľke po dvoch kolách priebežne na piatej pozícii so štyrmi bodmi, pred nimi sú štyri šesťbodové tímy - Villarreal, Real Madrid, Betis a Osasuna.

Na čele tabuľky je vďaka skóre (5:0) Villarreal, ktorý v nedeľu vyhral na ihrisku Atletica Madrid 2:0. O góly sa v záverečnej dvadsaťminútovke postarali Yeremy Pino a Gerard Moreno. Výsledok ukončil 12-zápasovú neúspešnú sériu kouča Unaia Emeryho v ligových dueloch proti Diegovi Simeonemu. Vo vzájomných súbojoch dosiahli jeho tímy doteraz iba sedem remíz a päť prehier. "Nedarilo sa mi ho zdolať, bolo to pre mňa naozaj ťažké. To iba dokazuje, aký je dobrý a navyše sa neustále zlepšuje," povedal Emery na margo svojej rivality so Simeonem. Atletico neprehralo osem predchádzajúcich súbojov s Villarrealom.