Main Content

Prelomová sezóna: Český hokej zažíva nádherné obdobie

štvrtok, 18. august 2022 10:08 | Autor: Róbert Kalnický

Česká hokejová reprezentácia
Česká hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Nielen Slovensko, ale aj Česko zažíva skutočne vydarenú sezónu naprieč všetkými ročníkmi.

Po nevydarenej olympiáde prišiel obrovský zlom, ktorý znamená, že Česi budú môcť s odstupom času tento ročník hodnotiť pozitívne. Všetko začal na svetovom šampionáte do 18 rokov, kde si výber našich susedov zahral aj v semifinále a bojoval napokon o bronz. Nebol však ďaleko od toho, aby získal cenný kov.

Krátko na to sa podarilo seniorskému mužstvu niečo podobné. Aj zverenci Kariho Jalonena postúpili do semifinále. V ňom síce vypadli s Kanadou, avšak v boji o bronz famóznym obratom v tretej tretine získali napokon cenný kov, ktorí českí hokejisti získali po dlhých 11 rokoch.

Nasledovali drafty. V CHL Import drafte počulo svoje meno až 23 českých hokejistov, čo bol najväčší počet spomedzi všetkých zastúpených. Navyše, aby toho nebolo málo, pár dní po tom aj v drafte do NHL mali Česi úspešnú žatvu. Okrem prvokolových Jiříčka a Kulicha totiž svoje meno počulo aj ďalších sedem hráčov.

Mimochodom, aby toho nebolo málo, aj na začiatku augusta hrali Česi o cenné kovy. Na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe obsadili 4. miesto. Hoci sa toto podujatie ráta už do ročníka 2022/2023, stojí za zmienku aj tento fakt.

A teraz? Česká dvadsiatka v poslednom zápase základnej skupiny podľahla síce Lotyšsku, no vo štvrťfinále sa dokázala zomknúť a zverenci Radima Rulíka vyradili favorizované USA. V semifinále ich čaká Kanada. Aj na štvrtom veľkom turnaji po nevydarenej olympiáde si tak zahrajú medzi TOP4.