Main Content

Rozhodcovská fraška, ktorá degraduje Premier League a dáva facku fanúšikom futbalu (Komentár)

utorok, 16. august 2022 09:20 | Autor: Jakub Vaverka

Romero x Cucurella
Romero x Cucurella | zdroj: Sky Sports

Nedeľný zápas medzi Chelsea a Tottenhamom (2:2) priniesol obrovskú kontroverziu. Zaujímavé meranie síl, v ktorom kráčali The Blues k zaslúženému zisku troch bodov, napokon skončilo nerozhodným výsledkom. Mohol za to vyrovnávajúci gól Harryho Kanea, ale ešte viac sa o to pričinil hlavný arbiter Anthony Taylor.

Komentár Jakuba Vaverku

Už prvý gól Tottenhamu Hotspur sa dal rozoberať niekoľko hodín a ak by ho hlavný rozhodca neuznal, nikto by nemohol ani len žmurknúť okom. Vyrovnávajúci presný zásah ale ostal v platnosti, Chelsea následne zvýšila výkonnostný stupeň a zásluhou Reecea Jamesa sa dostala do vedenia. Zaslúženého, pretože minimálne o jeden gól Modrí boli lepší ako ich mestský rival.

Keď už to vyzeralo, že Chelsea vyhrá londýnske derby, prišiel roh v 96. minúte a gól Harryho Kanea. Avšak, tento roh sa kopať ani nemal. Predchádzal mu totiž jasný faul Cristiana Romera na Marca Cucurellu. Stopér Spurs obrancu The Blues potiahol za jeho dlhé brčkavé vlasy. Videl to každý a dokonca aj rozhodca Taylor, ktorý mal situáciu ako na dlani.

Avšak, neodpískal faul, no situáciu riešil VAR, video systém, ktorého úlohou je zlepšiť futbal ako celok a postarať sa o to, aby bola táto hra viac fér (absolútny vtip, však?). Pri VAR-e sedel Mike Dean, ktorý sa pozrel na video „kvákania" Cucurellu, ale rozhodol sa, že to nie je nedovolený zákrok a gól Kanea ostáva v platnosti.

Ako sme už písali na webe aj na sociálnych sieťach, ťahanie za vlasy nie je povolené ani v UFC, kde vás doslova pochvália za to, keď niekoho kopnete do hlavy. Anthony Taylor aj Mike Dean mali s Chelsea v minulosti problémy, v zápasoch, ktoré Modrým rozhodovali dochádzalo ku kontroverziám a pískali sa veci, ktoré boli na hranici na chápania.

Aj neznalému človeku je jasné, že Taylor nemá rád Chelsea. Okej, aj rozhodcovia majú svoje preferencie, ale musia byť predovšetkým profesionáli. Keď neodpíska súboj, ktorý je 50 na 50, dá sa to akceptovať, ale aby nevidel jednoznačnú situáciu? A aby to nevideli arbitri, ktorí sedia pri VAR-e? Neexistuje ospravedlnenie toho, čo sa udialo.

Kouč Chelsea Thomas Tuchel kritizoval Taylorov výkon a dostane od FA pokutu. Naopak, rozhodca nebude zrejme stíhaný a Romero nedostane dodatočný trest. Druhé kolo novej sezóny najlepšej ligy svete, zápas dvoch ašpirantov na titul a chyba, ktorá môže v konečnom zúčtovaní znamenať veľa.

Toto sa v súťaži, ktorá o sebe veľmi rada hovorí, že je najlepšia na svete, jednoducho nesmie stávať. Celá planéta vidí, ako Anthony Taylor zarezal Chelsea a taktiež celá planéta vidí, ako FA kryje svojich rozhodcov. Dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije. Teraz na to doplatila Chelsea, nabudúce to môže byť Liverpool, potom Manchester City či Arsenal.

Naozaj Angličania toto chcú? Nehovoriac o tom, že spomedzi TOP piatich európskych líg nevedia video systém poriadne používať len v Premier League. Jedno je ale isté, ak sa takáto fraška bude opakovať, nedopadne to dobre.