Main Content

Ako by mohla vyzerať zostava Slovenska na decembrových MSJ?

pondelok, 15. august 2022 14:47 | Autor: Róbert Kalnický

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov
Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov | zdroj: TASR

Po skorom konci na svetovom šampionáte juniorov sa zraky hokejovej verejnosti začali obracať na decembrové podujatie. Zamerali sme sa na možnú podobu zostavy, v akej by sme mohli na turnaj, ktorý sa uskutoční na prelome rokov cestovať.

Brána:

Rastislav Eliaš - Matej Marinov - Samuel Urban 

Očakávame, že post jednotky bude obsadený jedným z dvojice Rastislav Eliaš a Matej Marinov. Obaja gólmani v uplynulom ročníku pôsobili v zámorí a môžu si v decembri pripísať premiérové štarty na MSJ. Na post jednotky asi mierne favorizujeme mladšieho Eliaša, ktorý bol adeptom na cestovanie aj teraz v auguste. Vlani sa mu podarilo vychytať striebro na Hlinka Gretzky Cupe, teraz potiahol osemnástku do elitnej kategórie. Navyše, zachytal si aj v tréningovom kempe Toronta Maple Leafs. Matej Marinov je narodený v roku 2003 a podľa pravidiel IIHF je to jeho posledná príležitosť na MSJ cestovať. Veríme, že realizačný tím na neho skutočne aj ukáže a zoberie ho na šampionát. O post trojky budú bojovať Samuel Urban a Patrik Jurčák. V našom výbere figuruje Samuel Urban, ktorý očaril na tohtoročnom Hlinka Gretzky Cupe. Kvôli naberaniu skúseností do ďalších rokov by mal rozhodne cestovať.

Rastislav Eliáš
Rastislav Eliáš | zdroj: TASR

Obrana: 

Marián Moško - Jozef Viliam Kmec

Dávid Nátny - Maxim Štrbák

Šimon Groch - Šimon Bečár

Boriš Žabka - Jakub Chromiak

V našom výbere je až osmička zadákov. Pracujeme s variantom, že do Kanady nebude cestovať najvyššie draftovaný obranca tohto roku Šimon Nemec. Práve preto je obrana zložená prevažne z hráčov narodených v roku 2004. Prvý obranný pár bude v zložení Marián Moško a Jozef Viliam Kmec. Toto spojenie fungovalo aj na vlaňajšom Hlinka Gretzky Cupe a nevidíme dôvod, prečo by sme týchto zadákov opäť nespojili. V druhom obrannom páre nájdeme Dávida Nátneho a Maxima Štrbáka. Práve toto spojenie bolo jedno z najlepších na turnaji. Štrbák sa nebojí zaútočiť s pukom smerom dopredu, naopak v prípade Nátneho sa tréneri môžu spoliehať na špičkový defenzívny výkon. Ich spolupráca fungovala aj teraz a patrili k najlepším zjavom v našom výbere. Dvaja Šimonovia, konkrétne Groch a Bečár vytvoria tretí defenzívny tandem. Pre Grocha to budú už tretie MSJ, naopak Bečár, ktorý mal hrať aj teraz, sa do kolotoča juniorských šampionátov vráti po ročnej odmlke. Na turnaj by sme zobrali aj Borisa Žabku, ktorý však v Edmontone nepresvedčil a taktiež kapitána výberu do 18 rokov Jakuba Chromiaka.

Adam Sýkora
Adam Sýkora | zdroj: TASR

Útok:

Adam Sýkora - Jakub Demek - Filip Mešár

Servác Petrovský - Dalibor Dvorský - Alex Čiernik

Libor Nemec - Peter Repčík - Adam Žlnka

Ondrej Molnár - Pavol Štetka - Martin Mišiak

Oliver Stümpel - Ľubomír Kupčo

Aj v ofenzíve sa budeme s najväčšou pravdepodobnosťou musieť zaobísť bez najväčšej osobnosti. Veríme, že v čase konania turnaja bude už stabilnou súčasťou zostavy Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský. Napriek tomu bude mať náš útok silu. Veríme, že práve Montreal uvoľní Filipa Mešára, ktorý vytvorí silnú elitnú formáciu spoločne s Jakubom Demekom a Adamom Sýkorom. Trio draftovaných Slovákov by skutočne mohlo narobiť súperom veľké problémy. V druhej formácii nájdeme Serváca Petrovského. Prospekt Minnesoty patril už na podujatí v auguste k najväčším osobnostiam v ofenzíve výberu Ivana Feneša. V draftovom ročníku by mali dostať príležitosť aj Dalibor Dvorský a Alex Čiernik. Veríme, že by mohli zažiť vydarený turnaj. V tretej formácii vidíme kapitána postupujúcej osemnástky Petra Repčíka, talentovaného Libora Nemca, ktorý sa na v Edmontone predviedol vo výbornom svetle a Adama Žlnku. Dúfame, že hráč draftovaný Arizonou Coyotes bude v zime už naplno etablovaný po zranení a stane sa dôležitou súčasťou tímu. Vo štvrtej formácii sa na krídlach nachádzajú mladučkí Ondrej Molnár a Martin Mišiak. Obaja by mali dostať príležitosť aj na zimnom svetovom šampionáte, aby sa o rok mohli zaradiť k lídrom tímu. Na centri je Pavol Štetka, ktorý je blízko podpisu zmluvy s Pardubicami. S tímom by leteli aj Oliver Stümpel a Ľubomír Kupčo. O svoje miesto na súpiske môžu zabojovať aj Markus Suchý, Róbert Bačo či Samuel Honzek.