Main Content

UEFA Supercup už zajtra: Real Madrid alebo Eintracht Frankfurt?

utorok, 9. august 2022 08:15 | Autor: TASR

Real Madrid
Real Madrid | zdroj: TASR

 Futbalisti Realu Madrid a Eintrachtu Frankfurt zabojujú v stredu o európsky Superpohár UEFA, v ktorom sa tradične stretávajú víťazi Ligy majstrov a Európskej ligy z predchádzajúcej sezóny. Duel na Olympijskom štadióne v Helsinkách má pod vedením anglického arbitra Michaela Olivera výkop o 21.00 h.

Pôjde o prvý vzájomný súťažný duel medzi oboma mužstvami od pamätného finále v niekdajšom EPM (predchodca Ligy majstrov) z roku 1960, v ktorom Real zdolal Frankfurt v glasgowskom Hampden parku 7:3 zásluhou štyroch gólov Ferenca Puskása a troch Alfredo Di Stéfana. Frankfurt sa predstaví v súboji o Superpohár premiérovo v klubovej histórii, Real v ňom už účinkoval sedemkrát a v štyroch prípadoch trofej získal (2002, 2014, 2016 a 2017).

"Vzhľadom na kvalitu oboch tímov to bude veľmi dobrý zápas. Eintracht v uplynulej sezóne dosiahol niečo výnimočné, pretože v Európskej lige nepatril medzi favoritov. Odohral skvelé zápasy a vďaka protiútokom dokázal na Camp Nou zdolať aj Barcelonu. Je to tím, ktorý nám určite môže narobiť problémy a preto musíme k stretnutiu pristúpiť so všetkou vážnosťou," uviedol pre oficiálnu stránku UEFA tréner Realu Carlo Ancelotti, ktorého tím vo finále predchádzajúcej edície Ligy majstrov vyhral nad Liverpoolom 1:0.

Eintracht v máji zdolal vo finále EL Glasgow Rangers a vybojoval svoju prvú európsku trofej po dlhých 42 rokoch (v roku 1980 triumfoval v Pohári UEFA). Do novej ligovej sezóny však vstúpil minulý piatok domácim debaklom 1:6 s Bayernom Mníchov. "Všetci sa veľmi tešíme, že si zahráme proti Realu, jednému z najväčších a najslávnejších klubov v histórii futbalu. Pripravujeme sa na tento súboj tak, aby sme mali šancu ho vyhrať," vyhlásil Oliver Glasner, kouč Eintrachtu Frankfurt.

Duel o Superpohár bude mať v Helsinkách svoje v poradí 47. vydanie a Frankfurt sa môže stať 25. klubom na listine jeho víťazov, iba druhým z Nemecka po Bayerne (2013, 2020). Vlani túto trofej získala Chelsea po jedenástkovom rozstrele s Villarrealom. Španielske kluby sú v doterajšej štatistike víťazov najúspešnejšie v Európe - Superpohár získali 15-krát (Barcelona 5, Real Madrid 4, Atletico Madrid 3, Valencia 2, Sevilla 1). Klubovými rekordérmi sú FC Barcelona a AC Miláno, oba tímy vyhrali celkovo päťkrát a Real má šancu ich bilanciu vyrovnať. Uplynulé štyri duely o európsky Superpohár sa nerozhodli v riadnom čase a išli do extračasu.

 

Superpohár UEFA 2022

(streda 10. augusta o 21.00 h, Olympijský štadión v Helsinkách)

Real Madrid - Eintracht Frankfurt

Pravdepodobné zostavy:

Real: Courtois - Carvajal, Eder Militao, Alaba, Mendy - Kroos, Casemiro, Modrič - Valverde, Benzema, Vinicius Junior

Frankfurt: Trapp - Toure, Tuta, N'Dicka - Knauff, Sow, Rode, Kostič - Kamada, Götze - Borre

Rozhodujú: Oliver - Burt, Bennett (všetci Angl.)