Main Content

PRED SEZÓNOU: Habs majú Slafkovského, odlepia sa však zo spodku súťaže?

piatok, 5. august 2022 11:22 | Autor: Róbert Kalnický

Hráči Montreal Canadiens
Hráči Montreal Canadiens | zdroj: TASR

V novej sérii článkov si predstavíme všetkých 32 tímov kanadsko-americkej NHL pred novou sezónou. Pôjdeme pekne zo samotného dna celej profiligy. Začneme preto Montrealom Canadiens, ktorý v uplynulej sezóne skončil na 32. mieste.

ROČNÍK 2021/2022:

Tím - Výhry - Prehry so ziskom bodu - Prehry - Skóre - Body

Montreal Canadiens - 22 - 11 - 49 - 221:319 - 55

Uplynulá sezóna bola pre Habs veľkým sklamaním. Po senzačnom finále nedokázali nadviazať na dobré výkony a napokon obsadili poslednú priečku. V tíme nefungovalo prakticky nič a preto v lete prišli významné zmeny.

ODCHODY:

Jeff Petry - Pittsburgh Penguins

Ryan Poehling - Pittsburgh Penguins

Xavier Ouellet - Pittsburgh Penguins

William Lagesson - Carolina Hurricanes

Alexander Romanov - New York Islanders

Shea Weber - Vegas Golden Knights

Kale Clague - Buffalo Sabres

Laurent Dauphin - Arizona Coyotes

Ako vidíte, v lete nezostal v Montreale kameň na kameni. Najmä obrana prešla výraznou prestavbou. Do tejto rubriky sme nezaradzovali hráčov, ktorí opustili tím počas Trade Deadline, avšak musíme ich spomenúť. Súčasťou tímu už nebudú ani Ben Chiarot, Artturi Lehkonen či Tyler Toffoli.

Juraj Slafkovský
Juraj Slafkovský | zdroj: Twitter

PRÍCHODY:

Juraj Slafkovský - draft

Filip Mešár - draft

Mike Matheson - Pittsburgh Penguins

Kirby Dach - Chicago Blackhawks

Yevgeni Dadonov - Vegas Golden Knights

Madison Bowey - Vancouver Canucks

Mitchell Stephens - Detroit Red Wings

Otto Leskinen - Tappara Tampere

Najväčšími importmi do zostavy Habs pred novou sezónou sú jednoznačne útočníci Kirby Dach a Yevgeni Dadonov. Vedenie Canadiens počíta aj s draftovou jednotkou Jurajom Slafkovským, ktorý by sa mal zaradiť do prvého tímu. Defenzívu vystužili Mikeom Mathesonom či Madisonom Boweym.

PREDIKOVANÁ ZOSTAVA:

Brána:

Carey Price - Sam Montembeault

Obrana:

Mike Matheson - David Savard

Joel Edmundsson - Justin Barron

Kaiden Guhle - Chris Wideman

Jordan Harris

Útok:

Juraj Slafkovský - Nick Suzuki - Cole Caufield

Jonathan Drouin - Christian Dvorak - Josh Anderson

Brendan Gallagher - Kirby Dach - Yevgeni Dadonov

Joel Armia - Jake Evans - Mike Hoffman

Carey Price
Carey Price | zdroj: TASR

PREDIKCIA UMIESTNENIA:

Aj napriek tomu, že Habs získali draftovú jednotku a priviedli niekoľko zaujímavých hokejistov, dovolíme si tvrdiť, že tento rok sa z dna súťaže ešte nedostanú. Mladý tím potrebuje jednoznačne čas na to, aby sa ešte viac zohral a nazbieral skúsenosti. Nebude to už posledné miesto, avšak na play-off to ani tento rok stačiť s najväčšou pravdepodobnosťou nebude. Motyka môže vystreliť v prípade, že sa Carey Price vráti do starej hviezdnej formy, ktorú mal v sezóne 2020/2021. Na nový ročník sa pripravuje naozaj svedomito a má dostatok skúseností, takže sa to môže kľudne podariť. Aj napriek všetkému Montreal stále vidíme až v tretej desiatke najlepšej hokejovej ligy sveta. Náš tip na celkové umiestnenie je 27. miesto.

SLOVÁCI:

Tento ročník môže byť v tíme z Original six zaujímavý zo slovenského pohľadu. Očakávame, že sa naplno presadí Juraj Slafkovský a v premiérovej sezóne v NHL bude mať stabilné miesto v prvom tíme. Filip Mešár s najväčšou pravdepodobnosťou bude rozvíjať svoj talent naďalej v AHL. Špekuluje sa aj o ponukách zo Švédska, avšak myslíme si, že tento popradský odchovanec ostane v zámorí. V prípade zranení či problémov so zostavou sa môže kľudne stať, že aj on nakukne do NHL aspoň na niekoľko zápasov.