Main Content

42 sekúnd ticha za uväznenú basketbalistku. Komunita za ňou stojí

piatok, 5. august 2022 11:20 | Autor: TASR

Basketbal
Basketbal | zdroj: © TASR

Basketbalistky Phoenix Mercury a Connecticut Sun držali pred nočným zápasom v zámorskej WNBA 42 sekúnd ticha, aby tak podporili svoju kamarátka Brittney Grinerovú, ktorú vo štvrtok v Rusku odsúdili na deväť rokov väzenia za pašovanie a prechovávanie drog.

Tridsaťjedenročná pivotka je hráčka Mercury, kde nosí na drese práve číslo 42. Počas skrátenej minúty ticha vyhŕkli slzy na tvár hráčkam z oboch tímov a uväznenú športovkyňu hlasito podporili aj fanúšikovia v Mohegan Sun Aréna sloganom: "Prineste ju domov!" Trénerka Mercury Vanessa Nygaardová uviedla, že sledovať, ako jej hviezdna hráčka spoznala rozsudok, bolo zničujúce, i keď to nebolo prekvapivé. "Vedeli sme, že to príde, boli sme na to pripravené. Nevkladali sme nádeje do ruského súdneho systému. Pôjdeme na kurt a odohráme tento zápas, ale ako sa na neho máme sústrediť?" pýtala sa pred stretnutím, ktoré nakoniec vyhral Connecticut 77:64.

Grinerovú vo štvrtok súd v Chimki uznal vinnou z pašovania a držby značného množstva narkotík. Sudkyňa Anna Sotnikovová jej nariadila aj zaplatiť pokutu vo výške jeden milión rubľov (cca 16.000 eur). Víťazku WNBA a dvojnásobnú olympijskú víťazku zadržali vo februári na moskovskom letisku Šeremetievo, keď jej v batožine našli náplne s konopným olejom.

V Rusku hrala už niekoľko rokov mimo sezóny WNBA v klube UMMC Jekaterinburg. Minulý týždeň priznala, že ich mala, ale uviedla, že nemala žiadny zločinný úmysel a tvrdila, že ich prítomnosť bola spôsobená unáhleným balením. V ruskom súdnom systéme sa priznaním viny automaticky nekončí súdny proces.

Štvrtkový verdikt vyvolal značnú vlnu nevôle v USA, odsúdili ho prezident Joe Biden ako aj komisári WNBA a NBA Cathy Engelbertová a Adam Silver.