Main Content

Gabriel Jesus. Muž, ktorý si plní sen má byť chýbajúcim kúskom Arsenalu

štvrtok, 4. august 2022 08:36 | Autor: Jakub Vaverka

Gabriel Jesus
Gabriel Jesus | zdroj: Instagram, Gabriel Jesus

Arsenal v uplynulom ročníku ukázal ďalší progres a zároveň to, že je na správnej ceste. Na Ligu majstrov to ale napokon nestačilo, Kanonieri skončili tesne piati a do vytúženej TOP 4 sa pokúsia dostať v ročníku 2022/2023. Pomôcť by im k tomu mal aj Brazílčan Gabriel Jesus. 

Jesus ako futbalový spasiteľ Kanonierov?

Gabriel Jesus prichádza do Arsenalu ako skúsený útočník, ako majster Anglicka z Manchestru City. Cityzens ho pustili napriek tomu, že mal v uplynulom ligovom ročníku na svojom konte v 28 zápasoch 8 presných zásahov a 9 asistencií. Na hráča, ktorý zväčša nezačínal v základnej zostave to rozhodne nie je zlá bilancia. Kormidelník Sky Blues Pep Guardiola ale priviedol na hrot útoku Erlinga Haalanda a Juliana Alvareza, pričom sa ozhodol, že tohto spoľahlivého Brazílčana už nepotrebuje. 

Summa summarum, Jesus stihol za Manchester City odohrať 223 zápasov, skóroval 95 gólov a na 46 prihral. Popri tom vyhral štyri anglické tituly, jeden FA Cup, štyri ligové poháre a dve Community Shield. The Gunners zaňho v lete 2022 neváhali zaplatiť 52,2 milióna eur. Brazílčan chcel pravidelne hrávať, Arsenal potreboval útočníka. Jesus už v príprave na nový ročník naznačil, že by mal byť prínosom, predovšetkým jeho hetrik proti Seville v generálke (6:0) zarezonoval. 

 

Emirates afternoon 🔴⚪️
Well played, guys! 👏🏽🙌🏽🙏🏽

God plans 🙌🏽🙏🏽#alômãe#gratidão#doperipic.twitter.com/jwsJ6GB6p6

— Gabriel Jesus (@gabrieljesus9) July 30, 2022

 

„Myslím si, že klub urobil skvelú prácu, keď získal hráča ako je Gabriel. Je to niekto, koho poznám veľmi dobre, má skúsenosti z Premier League a je veľmi úspešný,“  povedal na adresu Jesusovho prestupu lodivod Arsenalu Mikel Arteta. „Prichádza na pozíciu, kam sme zháňali posilu dlhší čas. Som naozaj šťastný, že je tu.“

Po tom, čo Emirates Stadium opustili hviezdne ofenzívne mená ako Pierre-Emerick Aubameyang či Alexandre Lacazette sa Gabriel javí ako ideálna voľba na hrot útoku. Pozná ligu, je hladný po úspechoch a má skúsenosti. Okrem toho, do tímu si ho vybral samotný kouč Mikel Arteta. A keďže bude mať Jesus pri sebe mladé pušky ako Saka, Martinelli či Smith-Rowe, môže na nich pozitívne vplývať. Predsa len, v Premier League pôsobí od roku 2017 a prešiel si viacerými vzostupmi a pádmi.

Gabriel Jesus a futbalisti Brazílie
Gabriel Jesus a futbalisti Brazílie | zdroj: TASR

Skromné pomery a správny prístup 

Celým menom Gabriel Fernando de Jesus sa narodil v roku 1997 v brazílskom meste Sao Paulo. Pochádza zo skromných pomerov, z jednej z najchudobnejších favel, ktorá je známa pod názvom Jardim Peri. Rovnako, ako množstvo svojich rovesníkov či futbalových mien typu Pelého či Neymara, aj on si túto hru zamiloval v uliciach, kde pravidlá išli do úzadia a kraľovala najmä technika. Neraz aj tvrdosť, pretože sa dostával do stretu so staršími chlapcami, ktorým brnkal na nervy svojou šikovnosťou.

Do 16 rokov o ňom vedeli prakticky iba lokálne kluby a nevyzeralo to, že by sa mohol stať reprezentantom či hráčom Premier League, pričom je známa fotografia spred majstrovstiev sveta 2014, ktoré sa konali v Brazílii, kde mladý Gabriel, zametal miestne ulice.

José Francisco Mamede, ktorý patril medzi Jesusových mládežníckych koučov v maličkom klube Pequeninos do Meio Ambiente, mu vždy veril. „Vždy som vedel, že bude profesionál. Keď sme ho viedli ako chlapca, predpovedal som, že bude profík, že bude nastupovať za Brazíliu a vybojuje si veľký zámorský prestup. Všetko sa naplnilo. Vyzerá to tak, že teraz musím urobiť ďalšiu predpoveď: Gabriel Jesus do troch rokov vyhrá Zlatú loptu,“ cituje ho britský denník The Guardian

Mamede taktiež uviedol, že Gabriel Jesus je podľa neho futbalovou megahviezdou, za čo môže vďačiť svojmu prístupu, ktorý ho zdobí odmalička. Vždy sa snažil byť na každom tréningu aj zápase, pričom dával pozor, čo mu tréneri hovoria. „Nebol ako ostatní chlapci, ktorí sa iba tvárili, že na tréningu pracujú. Mali sme tu približne desať hráčov, ktorí boli tak dobrí, ako on, ak nie aj lepší, ale boli leniví.“ 

 

A new challenge 🔴⚪️#alômãe#gratidão#doperipic.twitter.com/2W8p6O1bFH

— Gabriel Jesus (@gabrieljesus9) July 4, 2022

 

Sny, ktoré sa stali skutočnosťou 

Rok 2016 bol pre Gabriela Jesusa prelomový. Udomácnil sa v prvom tíme Palmeiras, za ktorý nastúpil na 27 ligových zápasov s bilanciou 13 gólov a 4 asistencie. Zeleno-bieli sa napokon stali šampiónmi Brazílie a mladý útočník získal nomináciu do olympijského výberu Kanárikov. Bolo to o to cennejšie, že olympijské hry sa konali v jeho rodnej krajine, konkrétne v meste Rio de Janeiro. Brazílčana napokon boli doma prorokmi a dokráčali k zlatým medailám. 

V januári 2017 zaplatil Manchester City za Gabriela Jesusa 32 miliónov eur. To bola čiastka, ktorú SC Palmeiras nemohol ignorovať. Zároveň, bol najvyšší čas, aby sa hráč posunul v kariére ďalej. Postupne si osvojil anglický spôsob futbalu, i keď pre futbalistu prichádzajúceho z technicky ladenej Brazílie to nebolo nič jednoduché. Pep Guardiola vedel, ako Gabriela správne nasmerovať, pričom útočníkovi sa darilo aj v reprezentácii, kde s Kanárikmi v roku 2019 získal kontinentálny titul na Copa América. Celkovo, na to, že má Jesus stále iba 25 rokov, vyhral toho naozaj mnoho, všade, kde bol. 

Gabriel Jesus
Gabriel Jesus | zdroj: TASR

Všetko, čo predovšetkým v posledných rokoch zažíva je preňho splneným snom. Ak bude poctivo trénovať a dbať na životosprávu, môže hrať futbal pokojne ďalšiu dekádu. Prešiel dlhú cestu, aby bol tam, kde sa nachádza. Futbalový život ho privial do metropoly Spojeného kráľovstva, kde má na hrote útoku londýnskeho Arsenalu prinavrátiť slávu spiacemu gigantovi, ktorý sa pomalými krokmi prebúdza. 

„Som pyšný na to, že môžem byť súčasťou takéhoto veľkého klubu. Chcem sa všetkým poďakovať, že už po pár dňoch môžem povedať, že sa cítim ako doma,“ povedal Gabriel Jesus v prvom rozhovore po prestupe na Emirates Stadium. „Verím v projekt tohto úžasného klubu a dúfam, že budeme spoločne víťaziť.“ The Gunners majú všetky predpoklady na to, aby pokračovali v ceste nahor. Cieľom je Liga majstrov a rozhodne by potešil aj zisk akejkoľvek trofeje. S palebnou silou Jesusových kvalít sú tieto ambície zas o niečo reálnejšie.