Main Content

Plzeň s veľkým triumfom. Do Ligy majstrov vstúpili aj PSV, Monako či Benfica

streda, 3. august 2022 08:32 | Autor: TASR

Viktoria Plzeň
Viktoria Plzeň | zdroj: TASR

Futbalisti Viktorie Plzeň zvíťazili v utorok v úvodnom stretnutí 3. predkola Ligy majstrov 2022/2023 v Kišiňove nad moldavským šampiónom Šeriff Tiraspoľ 2:1.

Domáci sa ujali vedenia v 36. minúte, keď Ibrahim Akanbi premenil pokutový kop nariadený po ruke Jana Sýkoru v šestnástke. Obhajca českého titulu však dokázal pomerne rýchlo skóre otočiť. Ešte pred prestávkou takisto z penalty vyrovnal Tomáš Chorý po tom, ako brankár Razak Abalora fauloval v pokutovom území Milana Havla, a desať minút po zmene strán poslal hostí do vedenia hlavičkou Pavel Bucha. Šeriff v závere vystupňoval tlak, ale Plzeň vďaka kompaktnej defenzíve už súpera do šance nepustila a tesný náskok si ustrážila.

Z víťazstva Viktorie sa tešili aj slovenskí legionári, René Dedič nastúpil v 67. minúte, ďalší útočník Matej Trusa hral od 75. min, brankár Marián Tvrdoň sledoval duel z lavičky náhradníkov. Odveta v Plzni je na programe o týždeň 9. augusta. Úspešný z tejto konfrontácie narazí v play off na víťaza dvojzápasu FK Karabach Agdam - Ferencváros Budapešť, maďarský tím v 2. predkole vyradil slovenského majstra ŠK Slovan Bratislava.

Podobne nádejnú východiskovú pozíciu pred odvetou si vytvorilo aj Dinamo Záhreb, ktoré zdolalo v Razgrade domáci Ludogorec rovnako 2:1. Chorvátsky tím viedol už po deviatich minútach 2:0, bulharský majster dokázal už len skorigovať zásluhou Bernharda Tekpeteya.

V ťaháku utorkového programu hral tretí tím predchádzajúcej sezóny francúzskej ligy AS Monaco s holandským vicemajstrom PSV Eindhoven nerozhodne 1:1. Hostí poslal v 38. minúte do vedenia Joey Veerman, o vyrovnanie sa postaral desať minút pred koncom Axel Disasi.

Belgický vicemajster Royale Union Saint-Gilloise si vytvoril dobrú východiskovú pozíciu na postup do play off vďaka domácemu víťazstvu 2:0 nad Glasgowom Rangers. Benfica rozdrvila na domácej pôde FC Midtjylland 4:1, hetrikom sa v drese lisabonského tímu blysol 21-ročný útočník Goncalo Ramos.

Šeriff Tiraspoľ - Viktoria Plzeň 1:2 (1:1)

/R. Dedič hral od 67. min, M. Trusa nastúpil v 75. min, M. Tvrdoň (všetci Plzeň) celý zápas na lavičke náhradníkov/

Ludogorec Razgrad - Dinamo Záhreb 1:2 (1:2)

AS Monaco - PSV Eindhoven 1:1 (0:1)

Royale Union Saint-Gilloise - Glasgow Rangers 2:0 (1:0)

Benfica Lisabon - FC Midtjylland 4:1 (3:0)