Main Content

Vedenie FC Barcelona zarobilo vďaka legendárnemu Cruyffovi takmer 700 tisíc dolárov

sobota, 30. júl 2022 19:15 | Autor: TASR

FC Barcelona
FC Barcelona | zdroj: koláž Šport7.sk

Španielsky futbalový klub FC Barcelona vydražil digitálne umelecké dielo zobrazujúce ikonický gól Johana Cruyffa za 693.000 amerických dolárov. Cieľom aukcie bolo zníženie dlhu, ktorý je vo výške 1 miliardy eur, uviedol katalánsky veľkoklub.

Barcelona uviedla, že na aukcii, ktorú organizuje Sotheby's v New Yorku, sa dražil prvý klubový NFT, čiže nezameniteľný token, ktorý sa v piatok uzavrel na hodnote 550.000 dolárov. Poplatky dražiteľa zvýšili konečnú predajnú cenu na 693.000 dolárov.

Umelecké dielo zobrazuje pamätný Cruyffov gól z roku 1973, keď legendárny holandský futbalista s natiahnutou nohou trafil vo vzduchu loptu a skóroval. NFT je jedinečný digitálny obrázok, ktorý sa nedá skopírovať. Pre zberateľov a umelcov, ktorí sa zaujímajú o túto formu digitálneho umenia, je veľmi vzácny na trhu.

Španielsky klub hľadá nové formy príjmov na splatenie dlhu vo výške 1 miliardy eur, čo zahŕňalo predaj práv na pomenovanie Camp Nou pre zvukovú streamovaciu službu Spotify a nedávno odpredaj 25 percent televíznych práv v španielskej La Lige na 25 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.