Main Content

Vladimír Weiss hovorí o konci v Lige majstrov. Vypadnutie berie na seba, čo mu zatemnilo mozog?

štvrtok, 28. júl 2022 13:10 | Autor: TASR

Vladimír Weiss st., ŠK Slovan Bratislava
Vladimír Weiss st., ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Tréner Vladimír Weiss st. vzal na seba prehru futbalistov ŠK Slovan Bratislava v stredajšej odvete 2. predkola Ligy majstrov s Ferencvárosom Budapešť 1:4. Pred zlomovým gólom na 1:3 pristúpil k dvojnásobnému striedaniu v snahe rozhodnúť pred predĺžením, na pozápasovej tlačovej konferencii však priznal, že to bola chyba. Domáci inkasovali v 89. minúte a potom v nadstavenom čase a musia zabojovať v 3. predkole Európskej ligy.

"Belasí" si z minulotýždňového úvodného stretnutia v Maďarsku priviezli náskok 2:1, o ktorý na Tehelnom poli veľmi rýchlo prišli. Po zásahoch Ferencvárosu z 20. a 31. minúty museli doháňať manko oni a hoci sa im to podarilo vďaka gólovej hlavičke obrancu Vernona de Marca v 70. minúte, na konci prišla studená sprcha. Krátko po tom, ako nastúpili Vladimír Weiss ml. a Aleksandar Čavrič. Prvý menovaný ani nedohral, po krátkom pobyte na trávniku si zranil lýtko.

"Ferencváros do čoho kopol, to bol gól, či už tečovaný, alebo perfektný prvý gól. Góly vždy padajú po chybách alebo po vydarených akciách. My sme mali dosť veľa brejkových s nedobrým riešením v šestnástke. Finálna fáza je o kvalite a tú sme tam niekedy nemali. Moje nešťastné riešenie v závere, že som chcel vyhrať, dal som tam čerstvého Vlada, čerstvého Čavriča. Vlado sa ešte bohužiaľ zranil, asi si roztrhol alebo natrhol lýtko. Nevyriešili sme tam dobre odrazenú loptu, z čoho sme dostali tretí gól. Štvrtý gól, to už bol vabank. Emócia mi nejako zatemnila mozog a proste som zle striedal. Mali sme to dohrať za stavu 1:2, ale chcel som dať ešte dve striedania do záveru, ešte sme mali dve striedania v predĺžení. Už hráči mali toho dosť, mal som potom v pláne striedať jedného stredového hráča, pretože Džaba aj Kuco mali žlté karty. Mal tam ísť Uche Agbo, ale to som mal asi urobiť v tej predposlednej minúte," zhodnotil Weiss st.

Vývoj zápasu ovplyvnilo skoré zranenie pravého obrancu Jurija Medveděva, ktorého už po úvodnej desaťminútovke museli odniesť na nosidlách. Na pravý kraj obrany sa zasunul Lukáš Pauschek a na trávnik prišiel Andre Green. "Určite nám to nepridalo na pohode, verím, že Meďo je zdravý, asi má otras mozgu, lebo na chvíľu stratil vedomie. Potom bol pri vedomí, ale viac momentálne neviem. Začali sme s tromi obrancami, plus v päťke vzadu, mal som dilemu pred zápasom, či dať Pauscheka od začiatku, alebo dať Greena hrať toho dlhého krídelného obrancu. Rozhodol som sa pre Pauscheka, potom sme museli reagovať, dal som do zostavy Greena a zmenili sme herný systém na 4-2-3-1, čo sa v danom momente ukázalo ako nie zlé. Mohli sme vyššie pressovať, nemali by toľko času na rozohrávku, ale prvý gól sme dostali z ničoho - center 40 metrov, zlé postavenie, mali sme tú prihrávku zakryť, bohužiaľ sa to nepodarilo. Druhý gól odrazená lopta, volej do hlavy, do vinkla. Proste nešťastné góly, cez polčas som hráčom hovoril, že musíme dvihnúť hlavy, že určite dáme gól, čo sa aj potvrdilo. Dali sme pekný gól zo štandardky, potom sme za stavu 1:2 dominovali na ihrisku v držaní lopty. Chcel som rozhodnúť v závere, aj Fradi už chýbali sily a chcel som tým Čavričom aj Vladom oživiť naše útočenie a zlomiť ich v poslednej minúte alebo ku koncu zápasu. Bohužiaľ sa to ukázalo ako nesprávne riešenie a prehrali sme," povedal Weiss st.

Úradujúci slovenský šampión sa presunie do 3. predkola Európskej ligy, kde bude jeho súperom Olympiakos Pireus. Vlani v play off EL nestačil Slovan na Olympiakos po prehre 0:3 v Pireu a remíze 2:2 doma. Ani gréckemu tímu nevyšla domáca odveta 2. predkola LM, s izraelským Maccabi Haifa prehral 0:4, prvý duel sa skončil 1:1. Úvodný súboj sklamaných mužstiev je na programe vo štvrtok 4. augusta v Grécku. "Po prehre je vždy sklamanie. Najhoršie je, keď ste nahnevaný sám na seba, to je ťažké. Som nahnevaný a som sklamaný z toho, že nám to nevyšlo. Hráčov nemám za čo viniť, hrali sme dobre, na hranici našich schopností. Ten záver nám nevyšiel, beriem to na seba, vyvodím z toho dôsledky. Musíme sa z toho vyspať, v sobotu je liga a potom hráme v Pireu, zase s výborným mužstvom. Prišli sme o dvoch kľúčových hráčov, máme maródku, Ramirez sa zranil na tréningu, Zmrhal nie je hotový. Z tohto pohľadu máme určité problémy, ale na to sa nás nikto pýtať nebude. Musíme sa z toho dostať sami, musíme si to dobre zanalyzovať. Tá prehra ma veľmi bolí, pretože sme všetci veľmi chceli, mali sme to v našich rukách, ale ten záver ... Škoda," dodal tréner Slovana.

Na Tehelnom poli bolo v stredu vypredané, 21.500 ľudí s výnimkou sektora hostí podporovalo "belasých". De Marco, ktorý bol v tomto stretnutí kapitán, verí, že aj napriek neúspechu zostanú fanúšikovia verní Slovanu: "Neviem, ako sa mám poďakovať ľuďom, ktorí boli za nami celý zápas, aj keď sme prehrali. To je náš klub, to je Slovan, to si zaslúžime mať tu každý víkend. Za to bojujeme a na tom pracujeme každý deň, dúfam, že to bolo vidno na ihrisku. Keď je niekto sklamaný z tohto zápasu, nech si nemyslí, že my nie sme sklamaní. My sme určite oveľa viac sklamaní, ale o niekoľko dní máme ďalší zápas a musíme ísť ďalej. Myslel som si, že otočíme tak ako v Gruzínsku a v Budapešti. Bohužiaľ, taký je futbal. Chcem, aby nám všetci verili a aby pokračovali s nami." To isté zaželal na pozápasovej tlačovke aj kouč súpera Stanislav Čerčesov: "Vladovi Weissovi a jeho tímu želám všetko najlepšie. Dúfam, že fanúšikovia zostanú verní Slovanu, prajem im veľa šťastia v 3. predkole Európskej ligy."