Main Content

Nominácia SR na Hlinka Gretzky Cup: Prišla zmena na poslednú chvíľu

streda, 27. júl 2022 08:07 | Autor: TASR

Hlinka Greztky Cup sceeenshot
Hlinka Greztky Cup sceeenshot | zdroj: hlinkagretzky.com

V kádri slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov nastala pred odletom na prestížny Hlinka Gretzky Cup v kanadskom Red Deere jedna zmena. Pôvodne nominovaný útočník Milan Tadeáš Jobek utrpel zranenie, chýbal už na záverečnom pondelkovom tréningu na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Vo výbere ho nahradil útočník František Dej zo Slovana Bratislava.

"Bohužiaľ, Milan sa zranil na nedeľňajšom tréningu a na turnaj nemôže vycestovať. Museli sme siahnuť po náhrade a povolať Františka Deja," uviedol pre web hockeyslovakia.sk tréner slovenskej "osemnástky" Tibor Tartaľ, ktorému budú chýbať na turnaji aj dve výrazné osobnosti ročníka 2005. Útočník Dalibor Dvorský a obranca Maxim Štrbák sú momentálne súčasťou kádra reprezentácie do 20 rokov, pripravujúcej sa na augustový juniorský svetový šampionát. "Boli by sme radi, ak by sme mali takýchto hráčov k dispozícii na turnaji, ale otvorila sa cesta pre iných hokejistov a je to len dobre smerom k majstrovstvám sveta, ktoré sa uskutočnia v apríli vo Švajčiarsku," povedal Tartaľ.

Mladí Slováci odohrajú do začiatku Hlinka Gretzky Cupu ešte jeden prípravný zápas. V dejisku turnaja nastúpia v piatok 29. júla o 19.00 h SELČ proti rovesníkom z USA. V základnej skupine si následne zmerajú sily so Švédmi, Kanaďanmi a Švajčiarmi. Do semifinále postúpia dva najlepšie tímy zo skupiny. Zvyšné družstvá budú čakať súboje o konečné umiestnenie.

"Do Kanady odlietame s tým, že chceme dať do každého duelu maximum. Určite nerátame s tým, že odohráme jednoduché zápasy, ale myslím si, že máme kvalitu na to, aby sme aj s najsilnejšími súpermi hrali vyrovnanú partiu," vyjadril sa brankár Samuel Urban, ktorý by mal byť slovenskou jednotkou medzi troma žŕdkami: "Mám o tom už nejaké informácie, asi som to aj očakával, ale bez ohľadu na to sa budem v bránke snažiť najviac, ako budem vedieť."

Najmladším členom slovenského tímu na Hlinka Gretzky Cupe bude 15-ročný útočník Tomáš Pobežal. "Starší chalani ma medzi seba prijali veľmi dobre, preto sa v mužstve cítim skvelo," uviedol Pobežal, ktorý už má skúsenosti s mužským hokejom. V minulej sezóne nastupoval v drese reprezentačného projektu v TIPOS SHL: "Projekt mi pomohol v rozvoji. Hrával som pravidelne medzi mužmi aj juniormi a zároveň som dostával veľa priestoru. Zlepšil som fyzickú pripravenosť, takisto korčuľovanie aj techniku."

Káder SR 18 na Hlinka Gretzky Cupe 2022 /zdroj: hockeyslovakia.sk/:

Brankári: Jakub Irsák (MMHK Nitra), Damian Slávik (HC SLOVAN Bratislava), Samuel Urban (MŠK Púchov).

Obrancovia: Richard Baran (Lidingö Vikings/Švéd.), Samuel Barcík (HKM Zvolen), Adam Beluško (HC Košice), Jakub Chromiak (HK DUKLA Trenčín), Richard Ďurina (HK DUKLA Trenčín), Leo Eperješi (HC Košice), Maxim Petras (HC SLOVAN Bratislava), Milan Pišoja (MŠK Púchov)

Útočníci: Adam Cedzo (HC Oceláři Třinec/ČR), Peter Cisár (HOBA Bratislava), František Dej (HC SLOVAN Bratislava), Daniel Alexander Jenčko (Malmö Redhawks/Švéd.), Roman Kukumberg (HC SLOVAN Bratislava), Viliam Kurila (HK Mládež Michalovce), Ondrej Maruna (HK DUKLA Trenčín), Ondrej Molnár (HK Nitra), Andrej Párička (HK DUKLA Trenčín), Juraj Pekarčík (MMHK Nitra), Tomáš Pobežal (MŠK Púchov), Kamil Rohaľ (HK Mládež Michalovce), Samuel Sisik (SaiPa/Fín.), Ľuboš Stahoň (HK DUKLA Trenčín)

Realizačný tím: Branislav Varga (manažér), Tibor Tartaľ (hlavný tréner), Michal Dostál, Andrej Kmeč (asistenti trénera), Dominik Guriš (tréner brankárov), Milan Kabát (kondičný tréner), Stanislav Salát (videoanalytik), Štefan Sýkora, Ľuboš Ondrejka (kustódi), Jaroslav Hanulák (lekár)