Main Content

Matthew Tkachuk sa teší z výmeny do Panthers. Na Floride sa cíti ako doma

pondelok, 25. júl 2022 10:23 | Autor: TASR

Matthew Tkachuk
Matthew Tkachuk | zdroj: TASR

Americký hokejista Matthew Tkachuk sa len pár dní po trejde z Calgary cíti na Floride ako doma. Rodičia dvadsaťštyriročného útočníka si stavajú nový dom len hodinu cesty od haly Panthers, s ktorými podpísal kontrakt do roku 2030.

Tkachuk si vyžiadal prestup po tom, čo z Calgary odišiel po uplynulej sezóne jeho spoluhráč Johnny Gaudreau do Columbusu. Produktívny krídelník oznámil vedeniu Flames, že s klubom nepodpíše novú dlhodobú zmluvu. Kanadský tím ho tak vymenil na Floridu za Jonathana Huberdeaua, obrancu MacKenzieho Weegara, 21-ročného útočníka Colea Schwindta a tiež podmienečný výber vo štvrtom kole draftu 2025 a voľbu v prvom kole draftu 2025.

Tkachuk má v novom klube niekoľko známych a priateľov a už pracuje aj na vzťahoch s trénerom Paulom Mauriceom a generálnym manažérom Billom Zitom. Podľa vlastných slov bola výmena z Kanady na juhovýchod USA jeho najlepšia voľba. "Prehodnotil som svoj život na ľade, mimo neho, budúcnosť a prišiel som k rozhodnutiu, že potrebujem zmenu. Florida mi v poslednom týždni padla do oka a som veľmi šťastný, že sa dotiahol tento ťažký proces. Mal som zmiešané pocity, smútok, radosť, všetko dokopy, ale som nadšený, že som skončil na Floride," uviedol v rozhovore pre Sportsnet.

"Panteri" oficiálne predstavia Tkachuka v pondelok vo svojej hale. Krátko po trejde s ním podpísali kontrakt na osem rokov v hodnote 76 miliónov dolárov. "Tak trochu som videl, ako bude môj život pokračovať najbližších osem a viac rokov. Teraz som na Floride a verím, že tu zostanem dlhšie ako osem rokov. Verím, že budem hrať ďalších možno 15 rokov a toto je miesto, kde chcem byť v tejto fáze života. No aj posledných šesť rokov v Calgary bolo špeciálnych," uviedol.

Tkachuk si v uplynulej sezóne vytvoril bodové maximum, keď strelil 42 gólov, pridal 62 asistencií a získal 104 bodov v 82 dueloch základnej časti. V 12 zápasoch play off pridal štyri góly a šesť asistencií. Huberdeau bol líder Floridy v počte asistencií (85) a bodov (115), čo boli aj rekordy Panthers. Viac bodov ako 29-ročný krídelník nazbieral v uplynulej sezóne len Connor McDavid z Edmontonu (123).

Florida s Huberdeauom získala Prezidentskú trofej a prvýkrát od roku 1996 vyhrala sériu play off, keď zdolala Washington 4:2 na zápasy, no v druhom ju zmietla Tampa Bay, pričom Panteri v štyroch dueloch strelili iba tri góly. Huberdeau s Weegarom mali navyše zmluvy platné len do konca nasledujúcej sezóny a "panteri" by im museli v lete poriadne priplatiť, aby si ich udržali. "Myslím si, že som chalan, ktorý dokáže tomuto klubu pomôcť," dodal Tkachuk.