Main Content

Výborný draft pre Slovensko! Historickým však ostáva rok 2000

sobota, 9. júl 2022 07:52 | Autor: TASR

Marián Gáborík - draft
Marián Gáborík - draft | zdroj: TASR

Kluby zámorskej NHL si v tohtoročnom drafte vybrali celkovo šiestich slovenských hokejistov. Je to najvyšší počet od roku 2005, keď prešlo vstupným draftom sedem hráčov spod Tatier. Národný draftový rekord pochádza z roku 2000, keď zazneli mená až 16 slovenských hokejistov.

Tohtoročný výber talentov v montraelskom Bell Centre má však pre krajinu prívlastok historický, keďže prvé dve miesta na drafte patrili prvýkrát Slovákom. Historicky prvou draftovou jednotkou zo Slovenska sa stal útočník Juraj Slafkovský, ktorého si z prvého miesta vybrali domáci Canadiens. Hneď po ňom z druhej priečky draftoval klub New Jersey Devils obrancu Šimona Nemca. Obaja tak prekonali doterajší slovenský rekord v podaní Mariána Gáboríka, ktorého si v roku 2000 vybrala z tretieho miesta Minnesota Wild.

"Je to niečo neuveriteľné pre mňa, rodičov, všetkých, ktorí ma podporovali, a pre celý slovenský hokej. Znamená to pre mňa strašne veľa. Keď som vedel, že sa to môže stať, tak som si to dal za cieľ a som nesmierne šťastný, že to vyšlo. Do poslednej chvíle som to nevedel, až keď som počul ´Slovakia´, tak som už prestal počúvať a ani neviem, čo sa stalo. Ale som šťastný, že stojím tu, kde som," vyznal sa Slafkovský pre RTVS. Nemec sa stal najvyššie draftovaným obrancom zo Slovenska. Zároveň je celkovo šiesty bek spod Tatier, ktorého si vybrali kluby NHL v 1. kole a prvý od roku 2005. "Som nesmierne prekvapený, je to úžasné. Slováci na prvom a druhom mieste. Keď sme boli deti, snívali sme o tom a teraz sa to splnilo," povedal Nemec priamo v dejisku.

Fantastické prvé kolo zavŕšil Filip Mešár, po ktorom siahol z 26. miesta opäť Montreal. Canadiens tak uplatnili svoje prvé dve voľby na Slovákov. "Je to šialené, som rád, že idem do Montrealu, kde je aj Juraj," uviedol Mešár. Slovensko malo prvýkrát v histórii v 1. kole draftu troch hráčov.

Ďalšie tri slovenské mená zazneli v druhý deň draftu v nasledujúcich šiestich kolách. Útočníka Adama Sýkoru si vybral zo 63. miesta v 2. kole New York Rangers, v poradí piatym draftovaným Slovákom sa stal center Servác Petrovský, po ktorom siahol v 6. kole zo 185. miesta klub Minnesota Wild a draftom v Montreale prešiel aj ďalší útočník Adam Žlnka, ktorého si v 7. kole z celkového 204. miesta vybrala Arizona Coyotes.

Sýkora má stále len sedemnásť rokov, plnoletosť dovŕši až 7. septembra a ak by sa narodil o deväť dní neskôr, už by nestihol tohtoročný draft. Aj preto patril k najmladším hráčom, ktorých si kluby vyberali v Bell Centre. Rangers uplatnili na neho svoju prvú voľbu v tohtoročnom drafte, keďže svoj výber v 1. kole dávnejšie vymenili.

"Nečakal som, že si ma vyberú práve Rangers. Páči sa mi tento klub. Rangers majú výborných ofenzívnych hráčov, vynikajú tímovou hrou. Chcem sa dostať do prvého tímu a raz za neho hrať," uviedol v rozhovore pre zámorské médiá šikovný útočník. Ten zaujal skautov výkonmi v uplynulej sezóne, ktorú strávil napriek svojmu veku celú medzi mužmi. V drese HK Nitra odohral 46 zápasov základnej časti v najvyššej slovenskej súťaži a nazbieral desať gólov a sedem asistencií. S "Corgoňmi" to dotiahol až do finále play off, v ktorom mal bilanciu 19 zápasov a päť bodov (2+3). Svojimi výkonmi si vyslúžil šancu aj v A-tíme reprezentácie a na MS vo Fínsku sa stal najmladším strelcom národného tímu na svetových šampionátoch. Vo veku 17 rokov a 254 dní skóroval do siete Talianska a turnaj nakoniec zakončil s dvoma gólmi a asistenciou v šiestich dueloch.

Profiligové kluby tento rok celkovo draftovali 87 hráčov narodených v Kanade, 49 z USA, 26 zo Švédska, 25 z Ruska, 14 z Fínska, siedmich Čechov, šiestich Slovákov, troch Lotyšov, po dvoch hráčov z Nemecka, Švajčiarska a Rakúska a po jednom z Bieloruska a Poľska.

Slováci draftovaní v roku 2022:

Juraj Slafkovský (TPS Turku, útočník) - 1. kolo, 1. miesto - Montreal Canadiens

Šimon Nemec (HK Nitra, obranca) - 1. kolo, 2. miesto - New Jersey Devils

Filip Mešár (HK Poprad, ú) - 1. kolo, 26. miesto - Montreal Canadiens

Adam Sýkora (HK Nitra, ú) - 2.kolo, 63. miesto - New York Rangers

Servác Petrovský (Owen Sound Attack, ú) - 6. kolo, 185. miesto - Minnesota Wild

Adam Žlnka (Sioux Falls Stampede, ú) - 7. kolo, 204. miesto - Arizona Coyotes