Main Content

Krutá realita pre Slovan: Snívajú o Reale Madrid a prevyšuje ich oslabené Batumi

štvrtok, 7. júl 2022 14:58 | Autor: Filip Chudý

ŠK Slovan Bratislava - Dinamo Batumi
ŠK Slovan Bratislava - Dinamo Batumi | zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Futbalisti Slovana Bratislava nezvládli vstup do Ligy majstrov, z ktorej sa môžu porúčať expresne rýchlo. A hoci hrali mizerne, šancu na povinný postup si držia.

Komentár Filipa Chudého

Prvý súťažný zápas novej sezóny priniesol slovenskému majstrovi nepríjemné vytriezvenie, čiže také, aké zažíva v pohárovej Európe už dlhé roky. Výsledok prekvapil maximálne neskúsených tipérov, keďže na tiketoch sa to hemžilo množstvom „jednotiek“. Kto však vidí za roh a vie si pospájať súvislosti, toho stredajší rezultát z Tehelného poľa neprekvapuje.

Že Gruzínci vedia ovládať loptu, to sa vie dlhé roky. Nenadarmo sú niekde označovaní ako Brazílčannia z Kaukazu. Často však zomierajú na krásu, preto nedosahujú (žiadne) úspechy. Aktuálny gruzínsky majster je však v laufe, čiže sa neporazí sám, ako možno niektorí v Bratislave dúfali.

Na dobrej vlne však mal byť aj Slovan. K titulu dokráčal jasne, káder podľa vlastných slov výrazne posilnili a majú mať najvyšší rozpočet v histórii. Dokonca aj fanúšikovia prišli v nečakane vysokom počte. No niekde sa evidentne stala chyba, keď sa na konci zápasu skanduje z tribún „My chceme Slovan!“ a „Na toto sa nedá pozerať!“, nehovoriac o tom, že mnohí si to chceli s kompetentnými vybaviť nielen slovne, ale aj ručne.

Ak niekto hrá doma v kľúčovom zápase celej sezóny väčšinu duelu presilovku v pozícii favorita, potom musí vyhrať. Slovanisti to však nedokázali. Je síce pravdou, že mali väčšie šance ako súper, ale Dinamo pôsobilo výrazne herne lepšie a za sympatický výkon si ani prehrať nezaslúžilo.

Keby si v Slovane dlhé mesiace nezmyselne neposielali cez médiá odkazy generálny riaditeľ s trénerom, ale tento čas radšej využili na naplánovanie prípravy tak, aby boli v maximálnej forme od júla, nemuseli by sme konštatovať, že súper bol na tom lepšie kondične. A neobstoja výhovorky o tom, že Batumi je v polovici sezóny a bola dlhšia reprezentačná prestávka. Veď tú mali všade! Navyše Slovan minimálne od marca vedel, že získa titul, teda mali dostatok priestoru, aby aj na úkor ligy ladili formu na júl, kedy začína pre naše kluby najdôležitejšia fáza sezóny.

Zarazilo, že Slovan zvolil vyčkávaciu taktiku. Keby sem prišiel Real Madrid, alebo aspoň renomovanejší súper z okolitých krajín, potom by sa to dalo akceptovať. Proti outsiderovi však nie! Nepríjemné bolo aj to, že už oslabené Batumi hralo v úvode druhého polčasu s domácimi miestami bago. Reakciou bol piskot tribún, na trávniku k nej neprišlo, lebo ani striedania nepomohli.

Belasí hrali bezmyšlienkovito a jednotvárne. Absolútne nevedeli roztrhať organizovaného súpera. Tomu situáciu ešte aj uľahčovali, keďže nerobili žiadne nečakané nábehy a zmeny pohybu, čiže muži v modrom mohli len brániť vlastný priestor, čo je tá najľahšia práca pre defenzívu. Pritom majú slabinu vo fyzických parametroch, ale žiaden poriadny center od domácich neprišiel. Napádanie rozohrávky v belasom podaní prakticky neexistovalo, lebo keď ste od protivníka vzdialený na päť až desať metrov, ťažko hovoriť o pressingu.

Výsledok 0:0 však uchováva pre Slovan stále pomerne dobré postupové šance. Veď stačí hocijako vyhrať v Batumi, čo určite nie je nesplniteľná misia, skôr povinnosť. Teraz sa dostane pod tlak aj gruzínsky majster, no pod výrazne väčším bude ten náš. Ak totiž nepostúpi do 2. predkola Ligy majstrov, postup do skupinovej časti európskych pohárov dostane mimoriadne vážnu trhlinu. Nehovoriac o iných konzekvenciách, ktoré by z toho vyplynuli. Inak povedané, Slovan môže mať po sezóne už v júli.