Main Content

OFICIÁLNE: Ruský zväz obviňuje FIFA. Nechce, aby sa miešala politika a šport

nedeľa, 26. jún 2022 08:17 | Autor: TASR

Ruskí futbalisti
Ruskí futbalisti | zdroj: TASR

Predstavitelia Ruskej futbalovej únie (RFU), najvyššej ruskej súťaže Premier Ligy a profesionálnych ruských klubov odsúdili rozhodnutie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorá umožnila zahraničným hráčom a trénerom dočasne prerušiť zmluvy s ruskými tímami. V spoločnom stanovisku obvinili svetovú federáciu z diskriminácie.

Podľa nich sa FIFA dostala do rozporu s vlastným princípom, aby sa "politika nemiešala do športu". "Sme presvedčení, že rozhodnutie o suspendácii kontraktov protirečí charte FIFA, je vo svojej povahe diskriminačné a bolo namierené proti jednému z členovi veľkej futbalovej rodiny, ktorý nenesie žiadnu vinu," uviedli ruské kluby, tamojší zväz a liga vo svojom spoločnom stanovisku, z ktorého citovala agentúra DPA.

FIFA v utorok predĺžila do júna budúceho roka možnosť zahraničným hráčom a trénerom dočasne prerušiť svoje zmluvy s klubmi v Rusku a na Ukrajine. Dôvodom je pretrvávajúca ruská vojenská invázia na ukrajinskom území. Pravidlo, prijaté prvýkrát 7. marca, platilo pôvodne do konca júna tohto roka. FIFA v stanovisku uviedla, že táto úprava "chráni ukrajinské kluby a uľahčuje odchod zahraničných hráčov a trénerov z Ruska. Hráčom a trénerom zároveň umožňuje v danom období vykonávať svoju prácu a dostávať za ňu plat." FIFA a UEFA už predtým v reakcii na vojenskú inváziu vylúčili ruské tímy z prebiehajúcich medzinárodných súťaží.